Thursday, February 19, 2009

What Lies Between Ego & Respect ?

Assalamualaikum wbt

Captain's Log 18th February 2009

Haku baru balik dari men futsal & badminton. Mungkin inilah yg dikatakan Lelah Semu Semata. Letih gilak.

Burger Oblong tutup lagi. 2 hari dah haku kempunan makan burger Oblong. Haku tatau laa sedap ke tak burger Oblong tu sebab ade org kata rupenye mcm burger prosperity McD. Tak payah beli kt McD sbb Israel. Org melayu pun bleh buat burger ala2 prosperity.

Haku meneruskan perjalanan mencari burger di tempat lain pulak. Destinasi Amy Seafood (kedai T.B) menjadi pilihan. Ade gerai burger kt tepi kedai tu.

Seorang brader jual burger memakai cap bertanya pada haku.

Brader Jual Burger: Ye bang nak burger ape?
Haku: Bang, bagi burger ayam special 1, burger daging 1. (haku x makan malam lagi. Siang tadi pukul 6.30 tu haku makan Yong Tau Fu tu dikire sebagai makan tgh hari)

(Haku tunggu dalam 6 minit setengah)

Haku: Berapa bang?
Brader Jual Burger: Semua sekali RM4.50.

(Haku bagi duit RM5, dia pulangkan balik 50sen kt haku seraya berkata)

Brader Jual Burger: Terima kasih bang.

(Haku lantas mengambil duit baki & terus berlalu sambil tiba2 terpikir)

Haku panggil dia abang, dia panggil haku abang gak. Hampehh, dua2 taknak mengaku tua.

50 Comments:

  1. Darween said...
    senyum....
    Anonymous said...
    tu kira hormat ler boye weii..!!
    PeXXaL said...
    hua hua hua.
    Anonymous said...
    salam pesal...

    baguih hang ni...rajin update blog...i really enjoy...life kena enjooyyyyyyyyy...

    apesal hang x panggil dia encik lak...?muehehehehehe

    klau d'fikir secara +ve...ini adalah atas dasar hormat menghormati antara satu dgn yg lain...itulah k'lbihan org islam melayu...
    Anonymous said...
    suciteragung...
    terlupe letak nama kat atas tadi
    PeXXaL said...
    owhh SuciTeragung.. ko orang Brunei kan?

    Memang laa itu namanye hormat.. but another thing beside the hormat is still ego. Unoccasionally laa.. haha
    PeXXaL said...
    Kalo nak letak nama.. check aje dekat NAME kt bawah tu & letak nama..
    Darween said...
    abang PESAL..kak Darween da pulang ke mesia...(hormat menghormati.....hihi)
    Anonymous said...
    suciteragung...

    ego?bkn krn mahu menghormati...?
    hmmmmm...memaaaaannng lelaki egonya tinggi...
    a'aaahhhh..aku org Brunei...

    tapi bagaimana pulak anak tiri/anak menantu yg sebaya/hampir sebaya umur dgn maktiri/bapaktiri/bapamertua...?
    nk panggil ape...?
    Darween said...
    halusinasi dr puchong...sorieee amat taley lupa "halusinasi" tuuu..huhu....peaceeeee =)
    PeXXaL said...
    SucitTeragung..

    Lelaki mmg ego tinggi. Tapi pompuan lagi tinggi woo sebenornye..

    Kalo bab2 pangkat dalam famili, tu dikire HORMAT ler.. kalo x saling mengenali ?
    PeXXaL said...
    Kak Darween.. nampaknye dah takde laa blog haku dilawat dari negara luar..
    AZREEZA said...
    hehe mende camnipun ngko nk pikir Pesal...Patutlah line ateh dayi ngko tu makin bertambah, dah xlurus dah haku tengok...makin bengkang bengkok line tu ada laa...huahuahua...

    ...lenkali kalo ada yg lg tua pnggil ngko abang....ko senyum je...walaupun senyum ko tu mmg konpem senyum payau...hehe..
    AZREEZA said...
    hehe mende camnipun ngko nk pikir Pesal...Patutlah line ateh dayi ngko tu makin bertambah, dah xlurus dah haku tengok...makin bengkang bengkok line tu ada laa...huahuahua...

    ...lenkali kalo ada yg lg tua pnggil ngko abang....ko senyum je...walaupun senyum ko tu mmg konpem senyum payau...hehe..
    AZREEZA said...
    ...walaweyyy...awat kuaq sampai duaaa kali.....sebbek kedit xkena putung kekekeke.....sori Pesal, kesilapan teknikal...

    ..PEACE..
    Anonymous said...
    suciteragung...

    itulah kelebihan & kebaikan adap & adat org melayu...

    hormat itu salah satu adap sopan...
    nk ke org panggil hang.."oi!nah burger ko siap...semuanya RM4.50"
    Anonymous said...
    suciteeagung

    pesal...bleh x tlng request...bleh x ulangan konsert AF 5 tu siarannya lbih awal ckit...xdelah nk ngantok sgt...

    kim salam ngan jura,qen.hipo.dakhatt...
    seingat aku..sepanjang aku chat kat ch @15...aku x prnah nk sembang ngan chireo...

    tapi aku masih ingat time aku backup hang masa gadoh ngan richardgun ke..ntah ape nickname dia ni...sampai skang x nmpk lagiiii msk kapet...dia keje ngan raja sms tu,kan?

    jura pon aku prnah backup gak...bile ramai yg memperkatakan baju dia masa dinner @15 dlu...berkesan jugaaaa msj aku tu....ehek...

    rinduuuuu sgt nk chat kat ch @15...
    PeXXaL said...
    Suciteragung.. hahaa.. tu le haku cakap ego disebalik respek..
    PeXXaL said...
    Suciteragung.. org Brunei dah xleh chat ke? ooo Richardgun tu? mmg dia keje ngan raja sms pun..
    PeXXaL said...
    AZREEZA.. kakakaa.. bende yg tiba2 terlintas di kotak pemikiran ku laa..
    Anonymous said...
    suciteragung...

    pesal 2 hari yg lalu aku try send msj kat kapet...tapi xdpt report dari astro...

    tapi last month aku dpt report dari astro..makaiiiiiihhhh....habis kredit aku kena sedut baiiiiikkkkk punyeeeee..sampai bankrupt...hahahahaha...
    skang aku dh berani nk cube test try lagiiiii....
    menakotkaaaaaaaaaaaaaannnnnnn....

    last aku chat masa puasa last yr...2 minggu sblom nk raya...chat ngan cem...masa tu kiteorg sembang pasal novel ayat2 cinta....
    dh baca ke blom?

    bnyk pengajaran & ilmu terkandung dlm buku tu...
    sbb penulis buku tersebut amik course usuluddin...he's graduated from uni.al-azhar...
    PeXXaL said...
    oo ye ke SuciTeragung.. haku belum lagi into novel2 ni laa.. buku motivasi yg haku bace pun x abis2 lagi.. baru Chapter pengenalan.. mungkin satu hari nnt..
    Anonymous said...
    suciteragung

    pesal..

    ade satu lagi aku lupe nk cerita lagiiii...same story..about chatters ch @15 gak...

    ade s'org chatters niii..nickname dia ainuraniza...dia prnah cerita kat kapet pasal mod ade lovebite...masya-Allah...secara x langsung dia dh mngaibkan org...tapi klau cerita tu x btul...dh d'kire satu fitnah...masa tu sip dakhatt ngan chireo...nasib baik masa tu aku xleh msk chat dh...klau x...siaplah dia...hahahaha.aku memang x suke klau tngok dia chat...bajet bagus & poyo je...

    aku selau tngok ade chatters cerita pasal kena sihir niii...cube hang tngok kat heliza.com/blog...
    kat ctu ade tips tuk mngelakkan dar terkena sihir...bleh x tlng share ngan chatters kat kapet...
    besooo pahala hang....
    Anonymous said...
    suciteragung

    pesal..

    ade satu lagi aku lupe nk cerita lagiiii...same story..about chatters ch @15 gak...

    ade s'org chatters niii..nickname dia ainuraniza...dia prnah cerita kat kapet pasal mod ade lovebite...masya-Allah...secara x langsung dia dh mngaibkan org...tapi klau cerita tu x btul...dh d'kire satu fitnah...masa tu sip dakhatt ngan chireo...nasib baik masa tu aku xleh msk chat dh...klau x...siaplah dia...hahahaha.aku memang x suke klau tngok dia chat...bajet bagus & poyo je...

    aku selau tngok ade chatters cerita pasal kena sihir niii...cube hang tngok kat heliza.com/blog...
    kat ctu ade tips tuk mngelakkan dar terkena sihir...bleh x tlng share ngan chatters kat kapet...
    besooo pahala hang....
    PeXXaL said...
    Suciteragung.. memang kadang2 ade yg terover sikit.. biasa lah tu..

    Pasal sihir tu bagus gak tu.. nnt haku up kan kalo ade bahan2 yg betul menarik
    Zura situ sana sini said...
    salam suciteragung... ;)
    Anonymous said...
    suciteragung...

    zura ni jura ke?
    hipo ade email aku...
    PeXXaL said...
    haa laa.. Zura ni Jura a.k.a Kacoi ler..
    AZREEZA said...
    kakakaka....awat juwa tetiba je masuk cni....kuikuikui....hehe jgn mare juwa....Tp haku xtau lak psl sume cte ni....nmpk sgt haku bkn penskodeng piptin yg setia...

    ...senyum sokmo 4ever....
    awak tentu suka cetez mcm sy kan suciteragung kan...kan...kan...hehehe gurau je...
    PeXXaL said...
    Suciteragung ni kuat skodeng maybe sebab diorang Brunei susah nak masuk chat. Benda yg diorang buat hanya mampu skodeng aje lah.. itu je.
    AZREEZA said...
    Pesal, naper yg follow blog ngko tu profile not avaiable....mimi dengan 45sen...Haku nk gak jengok blog dorang, manatau kot2 leh amek idea hehe...

    Design blog Cem cantik sgt...blog cikKipas buat haku lapo je hehe...
    PeXXaL said...
    AZREEZA.. ko bagi laa link blog ngko.. bior haku tgh yg mane yg x betul nye.. mane yg perlu dibaiki ke.. hohoho
    zahiera24 said...
    ehemm...
    assalamualaikomm..
    sayer nk mlawat blog pesal neyh jap..
    nk tour jap...
    ehek!
    Anonymous said...
    haha..abg pesal..!!!!!!!!!!! =) kamu mmg mude sentiase..eceh. ~aira
    PeXXaL said...
    Tour jangan tak tour Zahiera.. bace semua entry yg ade. start dari mula2 blog dibuka ye.. hahaa

    Salam2 ms Aira..
    kakMayaBB said...
    Pesal,akak pun x suke dgn chatter yg kata mod ade lovebite tu..akak pun skodeng masa tu,mcm bagos je ..govt staff's mentallity memang macam tu..walaupun x semua,n bile dia kata cio sombong kat pangkor tu..i can imagine why she said that..kemonlah..kat yr jabatan maybe u'r the boss,tapi bila function dgn public/private,think like privatelah..adei..tapi akak respect betullah cio,COOL aje layan kerenah 'friend' die..always cool!! Pesal,nanti kirim salam tunang k ..tq..w'salam
    zahiera24 said...
    wakakakakaka...
    xdpt laa beb nk soh haku tour since blog nie ader...
    byk giloss...
    ahakz!
    PeXXaL said...
    Macam mane haku bleh tatau ade mod kene pitenah ade lovebite ni?
    Anonymous said...
    suciteragung
    slmt mlm...

    juraaaaa...missssssssss uuuuuuuu like craaazzzzzzzzzzzzzyyyyyy...

    pesal..klau hang nk tau alkisah lovebite tu...cub test try tanya tunang hang...chireo...or dakhatt...
    AZREEZA said...
    panasssss......panasssss.....kolam mana haku nak tejun ni hehe...

    ..sudah2 la tu....yg lepas jgn dikenang, dan xperlu la ungkit2 lg...dan haku rasa mgkn Pesal akan simpan post ni lama sikit sbb PANASSS....xgitu Pesal kekekeke...

    ...pis-pis kacang pis...
    PeXXaL said...
    Haku dah post entry baru.. sila beralih ke komen blah sana pulak. haha
    Hanney Hanafiah said...
    mod ada luvbite?sapekah?x penah lak aku tau...caner org len lak leh tau?ekeke..
    mod gigitan cinta said...
    mod ada lovebite???

    tempat tersorok ke tempat terdedah?
    damn! aku ke? wahahahahaha
    Anonymous said...
    tapi haku taw dah mod mana yg berani mati mendedahkan gigitan cinta tu di depan khalayak...gambo dia haku ade..siap zom lagi kat tempat tu...kui..kui
    Anonymous said...
    jgn tanya haku sape..kerana haku bukan jenis yg suker mengaibkan orang..haku tanak nanti dowang tertekan dan meletakkan jawatan sebagai mod serta bercoti keluar negara..tak pasal nanti ade lagi pilihan raya si astro tuk mengantikan kerusi mod yg kosong...kui..kui
    kakMayaBB said...
    Pesal,chatter yg 'friend' tu,not a true friendlah..from my point of view k..
    AZREEZA said...
    ...dh mcm kedai kopi pulak....ahakk... Tengok je...

    xyah la kecoh2 hehh.....isshhhh...
    PeXXaL said...
    kakMAYAbb.. tau.. dalam pemerhatian aje..

    AZREEZA.. tengok jangan x tengok

    Siapa laa yg gelak kui2 ni
    AZREEZA said...
    Pesal, haku skang dh xlarat nk tgk piptin dh...Seb bek haku dh beli laptop ni...leh gak join tgk blog ngko ni..

    Dgr cte Bai nk beli Dell gak, kalo dia nk nmbr sales mngr Dell tu haku ada simpan, xyah nk call online...trus je ke opis mngr tu tp kena konpem dulu la nk model apa sbb Dell kan bnyk model....tq
    Anonymous said...
    pesal..kabare..?

    ape kabor owang sg beso weii..!!

    kawen jgn lupa jemput taw, haku pun nak gak nengok ko tawen ngan epa tu..musti sumel jer pak boye ngan mak kucin sanding..kui..kui

Post a Comment