Monday, February 23, 2009

Bukan Kenduri Leman

Assalamualaikum wbt.
.
Captain's Log 22th February 2009.
.
Balik keje pagi tadi, haku ingat nak tido gak sampai petang aje, sebab semalam penat men bola + terus pegi keje pukul 7.00 mlm sampai pukul 7.00 pagi. Tapi komitmen majlis kenduri pada hari Ahad membataskan aktiviti tido haku. Lagi pun haku dah cakap ngan Epa, kalo dia drive, i follow aje. Pastu ditambah pulak dengan kerelaan hati author of the-mantra-sastra utk follow sekali. So ade can laa haku tido melintang kt seat belakang kete.
.

(Luas jugak kt belakang ni)
.

Destinasi hari ni adalah kenduri kawen Widya Robetta a.k.a MoLoKo (ex-mod tahun 2004- skang masih bekerja di Astro) di Dewan Majlis Perbandaran Seremban. Jarak dari Equin Park kalo dikira dalam bentuk masa adalah sejam aje. Kitorang bertolak dalam pukul 12 lebih laa, supaya sampai kt sana ngam2 org tgh sanding & makan.
.

Maybe ade yg terlampau amik berat, akan bertanya,
"eh asik pegi kenduri orang aje, bile nak buat kenduri sendiri?",
"Asik amik berkat aje korang ni? x cukup2 lagi ke berkat nye?" ,
"korang mesti dah banyak idea utk majlis kawen korang nnt kan?"
.
So jawapan selamat haku senang aje, orang dah jemput datang kenduri tu, pegi aje ler. Bukan jauh sangat pun, makan pree lagi, boleh tangkap gambo. Kalo nak dikira jawapan utk soalan2 di atas, memang haku xkan pegi kenduri sampai bila2 laa sebelum haku kawen. Kalo haku x pegi kenduri orang, nanti sah sah ler org tak pegi kenduri haku. kan Janet kan kan kan ?
.
Kronikel of PESAL kata, "Nikmati gambar2 di bawah"
.

(haku tatau apsal haku snap gambo ni. Maybe sebab Wisma Punca Emas tempat Sham Kamikaze mula2 belajar men gitar kot. Sbb dulu nickname @15 Sham Kamikaze = PuncoOmeh)
.

(Kt Dewan MPS ni, ade 2 bahagian sebenarnye. Ada satu lagi kenduri kt bahagian dewan 1 lagi. Kenduri org Pakistan. Maybe pengantin Pakistan tu datang ke situ menggunakan kereta dlm bentuk hadiah tu. maybe laa.. )
.

(Blogger tegar the-mantra-sastra yg sedang kelaparan laju menuju masuk ke dewan mendahului yg lain.)
.

Untuk gambar2 seterusnya, boleh terus klik sini: My Multiply

.

Balik daripada kenduri, kami bertiga telah diajak menikmati CENDOL LEMAN oleh MaikelOwan & the Geng. Sebabnya The Geng nya kata CENDOL LEMAN tu masuk TV3 semalam, so diorang nak try ler. MaikelOwan bagitau macam tempat CENDOL LEMAN tu dekat area2 bandar Seremban tu aje. Disebabkan Epa jadi driver, so keputusan ke tempat cendol itu haku serahkan kepadanya. Jam dah tunjuk pukul 2.30 ptg, pukul 7.00ptg kang nak masuk keje pulak. Haku follow aje sbb mcm best jugak makan cendol Leman yg diwar warkan tu.

.
Kami yg tak tahu jalan ke sana, follow aje lah geng2 diorang ni.
.
Operasi Cendol Leman bermula dengan:

  1. 4 kereta (A, B, C & D) keluar dari Dewan Majlis Perbandaran Seremban. (salah satunya kereta kami)
  2. 4 kereta singgah di Stesen Petronas Taman Tun Dr Ismail. (Ramai keluar melakukan aktiviti cuci perut, kami hanya tunggu dalam kereta)
  3. Dalam kesesakan lalu lintas & hujan lebat, 1 kereta (A) tersasar. 3 kereta (B, C & D) meneruskan perjalanan bersama.
  4. Masih lagi hujan lebat. Kami cuba menghubungi kereta yg tersasar itu. Selepas mendapat info, 1 kereta(B) meninggalkan kelompok 3 kereta tadi utk terus pergi ke Senawang (exit PLUS Senawang) kerana terasa spt 2 kereta (C & D) lagi tu taktau ape yg mereka buat & hilang punca.
  5. Kereta (A) yg mula2 tersasar tadi sesat & terperangkap dalam banjir di Taman NtahApeNtah.
  6. 2 kereta (C & D) yg ditinggalkan hilang tanpa kabar berita.
  7. Info yg diberikan: Cendol Leman berdekatan JPJ Senawang.
  8. Hujan masih lebat, kereta (B) di Senawang terus give-up sebab jam dah pukul 4 ptg.
  9. .

Kereta (B) bergerak pulang dalam kehujanan & ke"frust"an. Cendol Leman, kau tunggu... kami pasti datang!

.

p/s: AMARAN KERAS: Jangan tidor baring melintang di seat belakang kereta anda. Anda akan tergolek ke depan sekiranya driver membuat emejensi brake.

.

66 Comments:

  1. kakMayaBB said...
    Pesal,u kena lebih romentik lagi..cio cun melecun tu...hehe
    PeXXaL said...
    kakMAYAbb ni duduk mane ye?
    Anonymous said...
    kalo yg baju biru jalan bongkok sikit mcm owang lapo tu musti tokey heba life..kah kah
    AZREEZA said...
    Pesal, kalau nk poie makan cendol pak leman tu jgn lupo ajak den skali yoo....Bukan apo, den takut ekau xpaham apo pak leman ckp, tu jo hehe...
    PeXXaL said...
    AZREEZA.. sekali sekalo bolih la pogi. itu pun kalo ado kendori.
    Anonymous said...
    suciteragung

    salam pesal..
    woooooowwww!cun habis chireoooo...
    b'tuahhhhhh hanggggg pesal...
    hang bile lak nk plan kawen?
    buatlah mengikut kemampuan...nk buat besar2an kang d'bebani ngan hutang pulak...

    kalu aku majlis akad nikah je yg perlu meriah...bersanding tu sunat je...tapi klau terlbih meriah bleh jadi timbul riak & takabur...
    bersederhana itu lbih baik...

    yg pakai baju biru yg baru nk melangkah msk dewan tuuu..bai lahhhh tuuuuu...ehek
    Anonymous said...
    suciteragung

    aku nk skodeng ch @15...
    aku nk perati juraaaaa...
    dia blom buat kreta brhias tuk aku lagiiii..

    jura ni cantiikkk orgnye...aku ingatkan umur dia dh 35 thn..
    hadoiiii..rupe2nye dia ni lbih muda dari akuuuu....patutlah ari tu dia panggil aku kak suci...tpi mcm mana dia bleh tau ekkk?
    AZREEZA said...
    ...nasib baik jura panggil awak akak...kalau dia panggil awak makcik mau pecah cermin muka kt rumah awak tu kott hehehe....

    jgn marah haa....gurau je...hekk
    Anonymous said...
    ade lak bersanding tu sunat..mana punya kitab ko baca nie suci..jgn melibatkan soal hukum kalo tak tahu..walupun secara bergurau.

    tikarburuk.
    Anonymous said...
    suciteragung

    oit!my sis graduated from uni.al-azhar weyh!ko x paham ape yg d'maksudkan hukumnya sunat brsanding!
    dasar tikat buruk org dh x guna!

    aku bnyk tmpt buat rujukkan..ko ingat aku cetek ilmu agama...?!
    hoooooo!plissssssssssslahhhhh
    Anonymous said...
    suci,
    xpayah nak emo ya..!

    ape hukum nya bersanding sile bagi taw..! sertakan dengan nas dan hadisnya sekali..kalo xtaw sile rujuk kat akak ek.

    one more thing akak ko tu masa di al-azhar amek jurusan ape..mana taw kot2 sama plak ngan haku..!

    tikarburuk.
    Darween said...
    salam...

    bestnyerrrr dpt gi kenduri kaweeeeennnnnn....saya selalu terlepas jemputan kawen atas kesibukan keja...hurmmmmm

    jao la pulaaaakk nak g carik cendol tuhhh..errrr taley delivery ker..?? hiks
    AZREEZA said...
    ..rilek la suci...org yg tggi agama ni sepatutnya ayat2 dia sopan je...dan bersedia utk ditegur...ni x, baru jentik sikit dh melenting...

    ..nak blajo dgn tikarburuk leh x...kita lebih suka tikarburuk dr tikar getah....

    Darween....jom g sesama carik cendol tu hehe...
    kakjahku said...
    Salammm.
    aku x la terer sgt bab2 agama..
    tp..ustaz aku penah ckp..xbagus wat sanding2 neh..tiru org hindu katanye..

    p/s: Comey Epa..Pesal..hang cepat2 la kawen..aminnn
    Anonymous said...
    alaa korang ni kecoh2 plak pasal dosa2 sanding. korg tgk tv pun dah kira dose weh. lg2 kalo chat.

    buang masa skodeng benda2 tak berfaedah
    aku baru 25 thn said...
    slamber ckp aku cam 35. cis. kedut bawah mata pun takde lg ni
    Anonymous said...
    suciteragung. < (nama ada unsur riak ni)

    wat la blog. leh letak nas2 dalil2 akak/adik ko yg nuntut kat Al-Azhar tu. dia yg nuntut kat sana, ko lak yg lebih2 jd ustazah. kui3

    tikar buruk, wil yu meri mi?
    Anonymous said...
    kesini kita mengeratkan ikatan,
    tiada niat untuk berselisihan ,
    Ayat ditulis hanya teguran,
    terasa hati tolong maafkan,

    tikar buruk nama samaran,
    tikar getah penganti dalaman,
    sesama kita eratkan persahabatan,
    agar ia kekal berpanjangan.

    blog pesal jadi perhatian,
    kerna dia buaya jelmaan,
    teguran diberi dibuat renungan,
    kalo salah kita perbetulkan.

    salam buat azreeza,kjahku n anonymous dan tak lupa wat tuan umah..Pesal ;-)


    tikarburuk.
    AZREEZA said...
    anak itik dalam perahu...
    betol kata tikarburuk tu...

    pantun sy dua kerat...
    sbb matapun dah berat...(ngantok)

    kekekeke......tubekk sat nk joging mata hikhik...
    Anonymous said...
    suciteragung

    juraaaaaaaa...aiyeeeeeemmmm soriiiii...
    org 35 thn ade kedut2 ke?wakakakakakak..

    tadi aku sempat skodeng kapet...
    aku cume sempat baca "blom masuk waktu aku dh amik wudhu" (ni mesti masa mai umah bakal mentua ni.sbb tadi dia buat topik pasal pengalaman pertama jumpe bakal mertua)
    nk tunjuk alim ke?x riak ke tu?wakakakakakak

    lantak korang lahhhhhh
    maksud nickname aku ni snornyeeee rase k'cintaan aku kpd Allah...
    riak ke?
    x tau jgn ckplahhh wey!
    Darween said...
    salam....
    tanak gado2 pelishhhh...kita bersaudara...uhuks =sedey=
    PeXXaL said...
    Enjit enjittt....
    Semut
    Siapa sakit naik aaaaatass.
    Arus pemodenan kian deras.
    Pastikan kita tak lemas.
    -Butterfingers- BEBAS.

    Haku jahil sikit bab2 hukum ni. Yang haku tau, ulama sendiri ade yg berbeza pendapat mengenai hukum bersanding tu.

    Yang jelasnya, bersanding bukan sunat. Sebab sunat tu kalo kite buat, dapat pahala. Kalo x buat, tak dapat ape2 kan.

    http://www.geocities.com/demimasa1/ikmal6.html

    Sekian pendapat haku yg jahil ini.

    p/s: Tapi ape2 pun, sila tanye pada yg pakar.
    Anonymous said...
    kesian aku nengok suci ni..meroyan xtentu pasal..kalau xtaw bab2 agama ni ada baik ko diam..cite saja pasal benda yg ade related dengan keadaan semasa.

    setuju dengan tikar n pesal..tak tahu tanya.

    otai@15
    Anonymous said...
    suciteragung

    salam pesal & others...

    hal ni prnah d'sebutkan oleh s'sorg..aku xleh mention nama dia dcni...dia prnah d'tanya tentang hukum bersanding...kemudia dia menjawab...sunat je...sbb ianya bertujuan utk mengisytiharkan kpd umum..asalkan jgn berlebih-lebihan...mungkin ianya bleh bertukar kpd riak/takabur.

    cube persoalan aku d'bwh ini.

    S.1.ulama mengatakan merokok itu haram.

    s.2.dadah itu najis.adakah dadah termasuk dlm perkara2 najis?

    s.3.ada yg mengatakan klau wanita k'datangan haid x bleh potong kuku.

    adakah perkara2 d'atas d'sebutkan dlm mana2 kitab?d'manakah dalilnya?
    Anonymous said...
    *cube jawab persoalan aku...
    Anonymous said...
    minggu lepas blog qen jadik blog politik, minggu ni blog pesal jadi blog agama. ailaikk!
    Darween said...
    assalamualaikum...

    blh saya kungsi apa yg sy tawu,x?boleh eaaa....
    1) merokok=makruh=buat selalu=haram
    2) dadah= lg teruk pd rokok...so terjwb lah kan..
    3)ptg kuku masa 2 juga makruh..kalau ptg pun,simpan..nnt bl nak berhadas besar,sucikan sekali..
    WALLAHUAQLAM..Allah sj maha mengetahui.
    Anonymous said...
    Belum selesai lagi rupanya masalah
    tetamu yg sorang nie.

    Sepatutnya sebelum bertanya, tujukan dulu persolan ini pada sis ko yg grad al-azhar tu.

    Nak bertanya atau bersoal jawab tentang agama tidak boleh dibaca atau difahami hanya sekadar mengadap di forum atau blog atau merujuk pada satu2 hadis sahaja..kelak nanti kita akan terperangkap dalam memberi pendapat sendiri, maka akan timbulah BIDAAH kerna tidak mengikut Al-Quran dan Hadis.

    Permasalahan kita sekarang ini ialah kita selalu "TERkeliru" diantara ADAT dan IBADAT.

    Suruh kakak ko (xstudent al-azhar) tu rujuk kitab Bahrul Mazi karangan Syeikh Idris al-Marbawi terjemahan dari kitab Sahih al-Tarmizi. Ada 22 Jilid kesemuanya, didalam itu segala permasalahan yg ko persoalkan tu akan terjawab berserta dengan hadis2 yg "hassan lagi gharib(hadis sahih)


    nota kaki:
    darween soal hukum jgn bersandarkan pada ape yg "saya tahu"..nanti akan timbul lagi kekeliruan pada yg xpaham.


    tikarburuk.
    Darween said...
    salam...

    ops maaf...yg saya blajar,berguru,faham,praktik dan bersedia beritahu pd yg bertya..
    kalau ada yg salah,harap tunjuk ajar yaaaa...timaseh

    saya yg mencari dan merindu,

    p.darwina luthfi.
    PeXXaL said...
    Ni dah masuk bab rokok, dadah ni.. sila pokus pada bab bersanding sahaja ye.

    uhuks.
    Anonymous said...
    suciteragung...

    salam semuanya...

    persoalan yg pertama d'atas...sebahagian ulama mengatakan haram tapi sebahagiannya pula mengatakna tidak...

    begitulah juga dgn isu perfume yg mengandungi alkohol.sebahagian ulama mengatakan haram & x bleh bawa sembahyang jika terkena pd pakaian.sebahgian ulama pula berpendapat tidak haram krn bau & rasanya sdh tidak ada lagi.

    bagi aku mcm nilahhh...aku akan ikut mana hukum yg aku yakini.krn kedua2nya mempunyai alasan2 yg tertentu.asalkan tidak melampaui batas2an agama.

    begitulah halnya dgn hukum persandingan.ada yg mengatakan haram,ada yg mengatakn sunat & ada pulak yg mengatakan x menjadi ape2 masalah dari segi hukum.setiap satunya ada alasan2nya.

    bagi aku bersanding tu x salah...asalkan x melanggar hukum2 syarak.klau aku x nk buat pon bknnya menjadi dosa kat aku pun.
    sbb tu aku kata..klau nk buat majlis kawen ni bersederhana itu lbih elok.terjamin dari segi xde berlakunya pembaziran,xde kemungkinan akan timbul riak & takabur..dan sebagainya.

    dlm soal hukum ni..ulama pon x semuanya sependapat.terpulanglah s'sorg individu itu..dia nk ikut kata ulama ini ke ulama itu ke...
    kalu aku x sependapat ngan engkau (tikarburuk) ape masalahnya?
    engkau nk melenting knp?itu hak aku tuk memilih yg terbaik.

    cube engkau kaji perbankan..x kisahlah bank islam ke x...bagaimana bank memperolehi k'untungan dlm perniagaan?bagaimana penyimpan bleh mendapat keuntungan?bagaimana pula gaji pekerja bank itu d'perolehi?masih ade org mempersoalkannya.walaupun aku sendiri menyimpan wang dlm bank.lagi pun aku kurang faham tatacara perniagaan perbankan.tlng aku tuk memahaminya dari segi hukum.engkau kan lulusan al-azhar...mesti engkau blh beri penjelasannya,kan?aku sgt ingin tahu.

    tapi aku berpendapat & yakin wang aku yg tersimpan dlm bank adalah benar2 bersih.
    Anonymous said...
    tumpang tanya.

    kita guna hukum, ikut suka hati kita nak pilih mana kita suka, atau kita ikut mazhab yang digunakan kat negara tempat kita bermastautin?

    kalau boleh pilih ikut suka, esok aku nak pegi pegang2 anak dara orang, sbb ada mazhab, yg ikut ulamak, cakap x salah sentuh2 bukan mahram, asalkan tak naikkan nafsu. jadi aku nak ikut yang tu.

    lagi, nak ikut mesir, boleh kawin kontrak. lepas tu, raya aku nak ikut negara mana yang raya dulu. puasa ikut yang mula lambat.

    sonok giler kalau ikut pahaman macam ni. boleh suka ati pilih yang terbaik untuk diri sendiri. kuikuikui.
    PeXXaL said...
    Ikut mazhab la yg sebenarnye. Malaysia mazhab Shafie.

    -aku dulu sekolah agama fardhu ain sampai darjah 5 aje.-
    PeXXaL said...
    utk menambahkan lagi beban, bagaiman pulak dengan isu persandingan Mawi & Ekin aritu? Adakah masuk dalam kategori membazir? Ada forum di TV1 ngam2 semasa Majlis sanding diorang malam tu kt Palace Of Golden Horses membincangkan perkara ini.

    Menurut salah seorang ahli panel, perkahwinan diorang x masuk kategori membazir sebab bile stesen tv dah beli, persandingan tu dah jadi seperti satu perniagaan or bisnes. Bila mana stesen tv tersebut berusaha membuat tayangan terbaik untuk tontonan umum. Supaya stesen tv mendapat lebih ramai penonton..
    Anonymous said...
    ni aku jawap ikut mazhab malaysia. mazhab brunei aku tak tau.

    i) rokok = haram krn memudaratkan, tapi mcm benda haram lain, mcm tak tutup aurat, org ambik mudah, sbb takde sapa nak tangkap kalau ko langgar.

    ii) dadah = haram krn memudaratkan. bab najis tu, dari segi bahasa je, krn nak timbulkan rasa geli pada dadah. ini sume penggunaan bahasa je, mcm yg ko korek idung tu, bahasa kasar kata taik idung, bahasa sopan kata, kotoran dari hidung, takde pulak orang kata najis idung, padahal najis tu dalam bahasa sama dengan taik. jadi memang la dia tak tersenarai dalam kategori najis. benda haram ni ko kena paham, dia bkn krn kandungan dia je, kdg2 sbb penggunaan dia, akibat dia, yang jadikan dia haram. kalau ko tak paham, nanti aku tolong bagi contoh guna duit, nak kasik sama stended dengan perbankan. kuikuikui.

    iii) potong kuku masa haid - tak salah, dan tak payah bawak mandi hadas pun, sebab bila kuku terpisah dari jari, mcm rambut, dia dah jadi umpama bangkai, macam buangan, jadi tak dianggap anggota badan lagi. kalau nak simpan, abis la kuku dengan rambut dari kecik dulu kena simpan dalam peti, nak bawak mandi masa mandi jenazah bila kita mati nanti.

    rujukan ustad ismail kamus & ustazah fatimah zahrah masa aku belaja fardu ain. rujukan Mesir kalau ustad sini tak gunakan, aku pun tak gunakan, sebab mazhab lain2.
    Anonymous said...
    pesal,

    rtm pun siarkan mejlis tu kat cenel dia kan? sebab tu kata tak haram. cuba ko tanya org tv3, mesti dia kata haram, sebab dia tak dapat bwat coverage. kuikuikui.
    NBMS said...
    Nasib baik blog aku pvt. hahahaha
    PeXXaL said...
    Penerangan Anonymous tu mmg ade betulnye, tapi sayangnye dia takde nama pulak. Tikar buruk ke?

    kuikui- Bijaknye RTM sebab diorang ade bawak jugak ahli panel yg membangkang isu tu. So, RTM mcm jadi org tgh, dgn Astro diorang kawtim, dengan TV3 diorang x musuh. haha
    PeXXaL said...
    NBMS- email haku ade di ruangan About Me laaa..
    Anonymous said...
    pesal.

    anonymous kuikuikui tu aku, tikar getah.

    suciteragung, aku dh cakap dh, baik ko bwat blog. boleh bincang2 kat sana.

    kesian aku tak sampai al azhar, terpaksa rujuk ustad malaysia je.
    AZREEZA said...
    Pesal, haku dh boleh post dh kt blog haku tu....macehh ekk tolong bg tunjuk ajar...rumah sndripun haku xleh nk masuk kekekeke sengall...
    PuDar said...
    salam...

    hurmmm...neh la agaknya nabi tak bg debat pasal agama,kan...?? org kata mcm lain,difahamnya mcm lain..

    kwn2 jgn tekejut ya,bl bepeluang ke mekah nnt,kita yg mazhab shafie disuruh ikut mazhab hambali,maliki,hanafie..jd, hati2 berguru..bak kata salah sorang alim ulamak,org kita byk melakukan perkara2 bida'ah..hasil kepercayaan tok nenek kita sendiri..

    saya SAYANG anda semua..harap2 kita dpt berkumpul sama2..di sana..di tempat yg baik2..insyaallah..amin.
    Anonymous said...
    Salam semua.

    pudar, mmg nabi melarang kita berdebat soal agama, kerna islam adalah agama yg terlalu sempurna untuk didebatkan..setiap persoalan dan jawapan ade didalam kitab, diberi penerangan dan huraiannya dalam hadis2 nabi s.a.w. sebab itu nabi bersabda jika ada pergeseran dan perselisihan antara kamu rujuklah kepada kitab suci Al-Quran

    kita disini cuma perbetulkan permasalahan yg timbul, kerana dikhuatiri boleh menjejaskan akidah kita serta kefahaman kita tentang islam..seperti kata pudar jika berpeluang ke mekah jgn hairan dengan cara mereka disana melakukan ibadat kerana mereka beribadat mengikut mahzab masing2.

    maap ye pexxal..ade sedikit kekeliruan dalam kefahaman seseorang dengan tupik yg dibicarakan diatas..iaitu bab bersanding.

    cth ayat suci:
    bagi aku bersanding tu x salah...asalkan x melanggar hukum2 syarak.klau aku x nk buat pon bknnya menjadi dosa kat aku pun.
    sbb tu aku kata..klau nk buat majlis kawen ni bersederhana itu lbih elok.terjamin dari segi xde berlakunya pembaziran,xde kemungkinan akan timbul riak & takabur..dan sebagainya.

    Bersanding:
    sesuatu amalan luar dari tuntutan Islam, berkemungkinan adalah kesan dari pengaruh Hindu, faktor ini yg mengundang banyak amalan-amalan yang bukan datang dari al-Quran dan as-Sunnah.

    Dipendekkan cerita selagi majlis persandingan itu ada unsur2 maksiat tetap dilarang oleh agama.
    dan kita yg menghadirinya juga mendapat dosa.

    Cth2 maksiat:
    1)bercampur gaul antara lelaki dan wanita.
    2)membuka aurat.
    3)hiburan yg melalaikan
    4)bersentuhan dengan orang yg bukan muhrim
    5)dikuatiri meninggalkan solat kerna terlalu asik dengan majlis dan lain2.

    Cuma sekarang ini kita terlalu mengambil mudah persoalan yg melibatkan agama..kerana "SUDAH BIASA" maka lama kelamaan ia sudah menjadi ikutan dan trend masa kini..sebabnya, kerana orang lain buat kenapa kita tidak..!

    suci, kita berbalik kepada persoalan yg ko timbulkan iaitu hukum persandingan..ko kata suma ulama xsependapat..haku NO KOMEN sebab haku xtaw mahzab mana yg ko ikut..bab yg lain kalo ko masih xpaham siler, tapi bukan disini.

    nota kaki:
    Mmg sifat semula jadi manusia mmg sukar untuk menerima teguran jika ianya melibatkan kelemahan/kesilapan diri.


    yang baik datangnya dari ALLAH.


    tikarburuk.
    Anonymous said...
    suciteragung

    salam semuaaa...

    tikarburu..
    jadi maknanya majlis perkahwinan raja SMS tu haramlah & semua org dpt dosa?

    klau aku buangkan unsur2 pengaruh hindu & hiburan..adakah masih d'hukumkan haram?aku berpakain ikut hukum sepertimana yg d'wajibkan...adakah aku berdosa?hal tetamu yg x tutup aurat tu aku rase itu hal masing2.dosa & pahala masing2 yg memikulnya.
    kena fikirkan juga..ape tujuan kite menjemput k'majlis perkahwinan?

    pasal hukum rokok & perfume tu aku bagi tuk korang fikirkan...sbb ulama berbeza pendapat...ini bkn soal mazhab.klau ulama d'tmpt anda mengatakan rokok itu haram...sedangkan perokok kata.."tapi ade ulama kata x haram...so aku rokok jelah."
    jadi ape engkau (tikarburuk) nk komen?
    Anonymous said...
    suciteragung, takpe2 ko kat brunei jauh, maybe mazhab tak sama. setahu aku, kita memang kena ikut mazhab tempat kita bermastautin. jadi kalau kita di mekah, kala itu, dikira bermastautin di sana, ikut la mazhab sana. ini yg jelas, dpt mengelakkan pergeseran/pertingkahan krn berlainan cara dan tafsiran. maka kita ikut cara tempat itu. kalau nak kata ada ulamak kata boleh, ada kata tak boleh, sampai bila pun satu guideline tepat utk satu2 negara tu takkan dapat dibuat. boleh lak dipertikai, ulamak tu bukan idup zaman nabi, jadi tafsiran dia sapa lak boleh buktikan betul? kan? x pasal2 kena masuk kerajaan langit lak nanti.

    tapi, kalau ko tak nak ikut mazhab mana2 pun takpe aku rasa, sebab ko kan melepak online je, jadi internet tu aku rasa takde mazhab khas, ko boleh pilih mana suka. kuikuikui.

    ini..

    klau aku buangkan unsur2 pengaruh hindu & hiburan..adakah masih d'hukumkan haram?aku berpakain ikut hukum sepertimana yg d'wajibkan...adakah aku berdosa?hal tetamu yg x tutup aurat tu aku rase itu hal masing2.dosa & pahala masing2 yg memikulnya.
    kena fikirkan juga..ape tujuan kite menjemput k'majlis perkahwinan?

    ini contoh bodoh la. kenapa ko tak kata, kalau aku bukak kelab malam, aku tak pegi pun, tu dosa pengunjung la. kalau kita jualkan tanah untuk dibina kelab malam pun kita dapat saham dosa kekal, kalau kita tau memang tujuan tanah dibeli nak buat kelab malam. tlg jual arak kat 7e pun dapat dosa, pdhal lantak la bukan ko minum pun kan?

    soalnya, kalau ko tutup aurat pun, kemudian jemput ramai2 org bkn muhrim tengok ko bersanding, dosa jugak, sbb ko masih tayang2 diri ko, di balik selubung satu badan pun, boleh bangkitkan imaginasi org. jadi tetap haram. itu pun nak kena terangkan?

    agama ni bkn setakat ko sendiri tau hukum, lepaskan diri ko je. agama ni meliputi semua. bila ada yg baik ati tego, ko terima je la. apsal terus2 nak degil dan tunjuk ko x bijak? aku tgk dia tego pun baik2, takde pun berlagak ke apa.
    ckp terima kasih cukup la. lg nak kecoh emo2. memang kompem pompuan ni. emo betul!

    kuikuikui.

    tikargetah
    Anonymous said...
    salam..

    suci..mengenai perkahwinan raja SMS tu,haku sudah terangkan tadi..kalo ade unsur2 maksiat tetap dilarang oleh agama..cuma masyarakat sengaja membisu dan memekakan telinga atas alasan..'BIASALAH' owang lain pun buat juga.
    maka benda ini akan berterusan sampai bila2 pon..kerana kita sekarang, lebih takot 'ORANG KATA' dari Allah kata.

    perkahwinan dan berpakaian selagi mengikut hukum dan ia tidak menjurus kepada maksiat dibenarkan dalam islam.

    soal rokok tu mcm nie ler..kalo ditanya pada perokok sudah pasti jawapan yg diberi dibolehkan saja..serupa juga kalo kita bertanya kepada peminum arak..kenapa kamu minum arak sedangkan kamu tahu arak itu haram..? sudah pasti ada jawabnya..haku minum kerana ada ulamak yg mengatakan arak boleh diminum kalo tidak memabukkan.

    itu ler sikit sebanyak komen haku.


    tikarburuk.
    Anonymous said...
    salam tikar getah..

    mekaseh kerana berkongsi ilmu.

    yg baik datangnya dari Allah.


    tikarburuk.
    Anonymous said...
    tikarburuk.

    ailebiu my hero.

    tikar getah
    tikarburuk said...
    suka nyakat ek tikar getah nie..hehehehe
    ponggetz said...
    aku nk nk leb2 tikarburuk la.. muahh2 tikarburuk..kekekeke
    ponggetz said...
    eh2 tukar topik.. kita ngorat2 tikarburuk..
    AZREEZA said...
    Haku baru pasan....

    Pesal, janet tu sapa....hehe...
    Anonymous said...
    ponggetz shooohhh2!

    tikarburuk my hero.. ailebiu mwah2.

    leb2,
    tikar getah.
    tikarburuk said...
    salam semua..;-)

    tikar getah & ponggetz tanak ler mcm tu nanti saya segan nak masuk blog pesal nie..hehehehee
    Anonymous said...
    tikarburuk my hero..

    jgn arr eksyen2 kecian shaye..

    lebiu,
    tikar getah
    Anonymous said...
    kuikuikui.

    ok2 masa gurau2 dh tamat.
    kena balik blog sendiri.
    papai tikar buruk. lebiu mwah2.

    tikar getah
    tikarburuk said...
    tikar getah ade blog ek..tanak jemput masuk ke..? hehehe
    t said...
    cian saya xder sape nak jemput..mgkin saya nie suka ganggu pravicy orang kot..?
    Anonymous said...
    tikar buruk nak kew?

    tamau2 tikar buruk tamau leb2 shaye!

    tikar getah
    tikarburuk said...
    musti ler nak kalo owang tu sudi benarkan kita jengok2 blog dia..hehehee

    leb2 ape tu..? xbek taw tuhan marah..lalalaala
    Anonymous said...
    tikarbaik@yahoo.com

    tuhan marah kew?? cedihnya shaye!



    tikar getah
    tikarburuk said...
    shukran tikar getah..nanti saya send email ek.
    Anonymous said...
    tikarburuk my hero,

    send leb2 taw.

    syukran jazilan ya ustad!

    tikar getah
    enji said...
    buckle-up behind! even if you wanna sleep terlentang.
    nubis said...
    pesal.busy ke
    bila kita hang out lagi?
    hehhe
    afiqahnurnabilah said...
    pesal slmt pngantin baru dr aku gojengrock

Post a Comment