Sunday, February 22, 2009

Aku Kah Itu ?

Assalamualaikum wbt.

Captain's Log 21th February 2009...

Amaran keras!!! utk pemain2 bolasepak, JACOB Weetameal tidak dapat menggantikan kehebatan Nasik; dari segi memberi tenaga kepada badan. (Macam hampeh je haku men bola kt PULAPOL petang tadi, lari sikit aje dah rase nak pengsan, perut lapar punye pasal sebab bangun2 tido aje terus pegi men bola. Baru laa haku paham kenapa ramai orang kata pemain bolasepak Malaysia main bola macam tak makan nasik.)

Tapi itu cuma mukadimah sahaja.

Post kali ni haku nak cite pasal 2 benda yg org pandang kt haku.. rasa nya la. Berikut adalah dialog2 yg pernah haku dengar sendiri, or dengar drpd orang lain:

Wanita A: Eh garang nye...

Wanita B: Senyum laa sikit. Seriusnya muka. Tu akak dah letak harga murah tu. Kalau mahal tatau cemane mukanya.

Wanita C: Hari ni kerja dengan PESAL. Dia memang garang...

Lelaki D: Weii hari tu *** kata ngko kedekut ilmu pasal tak ajar dia buat promo MMSX tu.

Wanita E: Taknak lah tanya PESAL, dia kedekut ilmu.

Lelaki F: So, u dah tau semua benda teknikal tu, u simpan sendiri laa?

Dialog2 di atas cukup sahaja utk menggambar pandangan org lain terhadap haku.
.
Garang & Kedekut Ilmu ?
.
Mengapa haku nampak garang agaknye:

  • Maybe sebab keturunan.. arwah atok haku memang garang & tegas. Arwah bapak haku pun memang terkenal kt kampung sebagai seorang yg garang gak. Even member2 sekolah haku masa haku kecik2 dulu cukup takut dengan bapak haku. Arwah bapak haku tukang kebun sekolah aje dulu. Setiap kali mak bapak anto anak2 diorang masuk darjah 1, diorag x suruh cikgu2 tolong tengokkan anak diorang, diorang akan suruh arwah bapak haku ajor sikit mane2 budak yg x dengar cakap cikgu.
  • Tegas - Ramai org kenpius antara ketegasan & kegarangan.
  • Sebab muka haku memang nampak garang kot. Belum haku jegil mata lagi tu. Tapi ade gak sesetengah org, buat la muka garang cemane pun, tak nampak pun garang nye.
  • Kalo haku tersenyum sepanjang masa kang, orang kata haku gile pulak.

"ape tengok2 ? x puas ati? nak kena?"

Kesimpulan: Siapa yg kata haku garang tu, x kenal haku lagi laa tu. itu aje.

.

Mengapa agaknye orang kata haku kedekut ilmu?

  • Haku pun tatau kenapa org kata haku kedekut ilmu. Bagi haku, cara belajar paling efficient, kene try & error sendiri2. Kalau tak tahu, baru tanya. Pastu muka tu nak kena laa nampak mcm nak betul2 belajar kan.
  • Maybe sebab haku bukan seorang pengajar yg bagus. Sebab tu haku x jadi cikgu kot.
  • Haku x paham gak apsal org kata haku kedekut ilmu, padahal bukannye banyak sangat ilmu haku.
  • Eh... siapa sebenornye yg kata haku kedekut ilmu ni ??? cisss !!...

Soalan Terkumpul Untuk Minggu Ini:
.

Siapakah Wanita A, Wanita B, Wanita C, Lelaki D, Wanita E & Lelaki F ?

.

Sila hantarkan penyertaan anda di bahagian komen di bawah.

21 Comments:

  1. AZREEZA said...
    hehe...wanita C tu mod pompuan kot sbb haku salu nmpk dorang kata ngko garang Pesal kekeke...yg lain2 tu haku tatau sape...

    Hakupun heran gak sbb org kata haku garang....tp mmg haku garang pun hehe...

    Tp bab ilmu tu haku setuju...kita kena blajo dulu, kalau dh konpem mmg tatau baru la tanya...
    Darween said...
    assalamualaikum...
    GARANG ker..?? nampak mcm manjaaaaa jek..kan ciyo kaaaaaannnn...hikhik..
    KEDEKUT ILMU..?? emmm maayyybeeee..urg tny tmpat oblong,tanak gitawuuu..de ke suh tya BABY..baby ner ley cakap..hik..neway baby kat ats neh,mmg rasa nak geget..ngap !!! peaceeeee....
    Anonymous said...
    bior haku lak komen diri pesal nie secara ikhlas walaupon jauh..:

    pes: pesal nie nampak garang disebabkan kumis dia yg jarang2 mcm togey kasar..(garang = jarang) cube kowng suh dia cukur..kalo kowang tak bani suh dia cukur..kowang pakat ngan epa..time dia wat2 lelap kat lam panggung( kes nak memanje ler) suh epa cukur misai dia sampai licin..haku yakin selain dari epa yg tak akan henti gelak pecah pewot..musti lepas tu kowang takan samapi hati kata dia garang lagi..sebabnya (imejin jer muka azwan ali) kui..kui..kui

    seken: pesal kedekut ilmu..MUNGKIN TIDAK kerana haku pernah saksikan dia ajar epa men boling dengan penuh belaian kaseh mesra hingga xhinggat owang sekeliling..kalo dia kedekut ilmu masakan dia sanggup menepikan ego sebagai lelaki bemisai yg terbukti tidak lemah di goda wanita..kui..kui..!
    PeXXaL said...
    AZREEZA- tepat sekali. Sila amik adiah di kaunter 8.

    Darween- Apa juga jenis ilmu, amat bermakna kalo kita belajar secara sendiri secara tiba2. Itu salah satu konsep "belajar dari pengalaman". OR kita berusaha mendapatkan ilmu itu bukan just by direct info only. Jalan ilmu adalah bersimpang siur, termasuklah ilmu beger oblong spt yg diperkatakan. hahaa

    KuiKui Anonymous- Azwan Ali? yang adooo... Bile mase ngko tengok haku ajor epa men boling? Epa sendiri takkan suka haku ajor boling, sbb haku akan ajor dengan cara yg garang sikit. kakakaa
    Anonymous said...
    pesal..:

    ye ker epa xsuker ko ajar boling..takan epa pandai sendiri kot..kui..kui..

    ajor garang2 tu standet ler..idak mcm ner nak jadi somi kalo berlembut..kui..kui
    Anonymous said...
    C- Elle
    D- Matdehe
    F- Bosensem
    AZREEZA said...
    A dan B = wanita kt cafe
    C dan E = mod
    D dan F = cetez yg sengal....dah ajo bnyk kali pun xfaham2 lg...kekeke...

    Jgn marah haa....hakhak...
    kakMayaBB said...
    Pesal n Cio,akak teka A = cio..suara Pesal mestilah mcm garang sebab kena kejut pepagi untuk pegi keje..TAPI Pesal..walaupun muka nampak garang ke,tone suara mcm marah ke..akak rasa Pesal jenis yg baik hati,ambik berat hal tunang, romentik?..i dont think so..kakaka..but possessive.tu yg buat cio cair tu..hehe..betul tak cio?pls answer ye dik!missed u!tq..betul tak A = cio, Pesal?.w'salam
    Anonymous said...
    suciteragung

    salam pesal...

    hmmmm...lain org lain pandangannya...org mungkin bleh katakan org mcm hang ni garang...tapi aku lbih suke mngatakan org mcm hang ni muka ketat...susah nk tngok senyum selalu...

    aku pun dlm kategori hang niii..lbih parah lagiii ade yg mngatakan aku ni sombong...actually aku ni jenis yg x pandai approach org...tpi klau ade org tegur/sembang ngan aku baru aku bleh klik...

    org kata garang tapi actually perkataan yg lbih sesuai adalah tegas...luaran nmpkgarang tapi org jenis mcm ni senornyeeee dalaman jiweee dia halus....

    hanya chireo je yg lbih tau & memahami pesal..kan pesal kan kan?

    wanita c : cikkipas a.k.a darini

    jgn lupe tngok trailer filem syurga cinta sila log in www.heliza.com/blog
    insya-Allah filem ini akan d'tayangkan pd 21.mei nantiiiii...

    p/s:pesal pesan kata hipo bukak email cepatttt...kim salam kat dia.

    juraaaaaaaaaaaaaaaaaaa......i misssss uuuuuuuuu likeeeeee craaazyyyyyyyyyyyyyyyy...ehek
    Anonymous said...
    suciteragung

    nk sambung ckit...

    bile kita ade ilmu,x kisah ilmu ape pun..walau cume sedikit...wajib bagi kite share with others...xde gunanya kite pendam sahaja ilmu itu...kite xkan rugi walau sedikit malahan kite akan mendapat pahal..insya-Allah.
    lbih2 lagi ilmu agama...

    berckp pasal agama ni..perlu berhati2..sbb ramai yg terpesong dari aqidah/ajaran sesat...perlu merujuk kpd mrk yg benar2 mempunyai ilmu yg luas...cth:mufti
    Anonymous said...
    suciteragung. komen ko panjang dh boleh tulis blog dh ni. bek ko tulis blog je.
    PeXXaL said...
    ramai betul Anonymous ni.. Haku akan reply secara Anonymous (time/date)

    Anonymous(February 22, 2009 8:32 AM)- Epa main boling, terer sendiri ler..

    Anonymous (February 22, 2009 10:32 AM)- C:salah D:Betul F:Betul

    AZREEZA- A,B,C,E hampir betul. D & F Salah terus.

    KakMayaBB.- Salah ler.. A bukan Cio ler. I can be romantic also ler.. intendedly. Unfortunately, tak selalu.

    Suciteragung- jawapan C tu betul.
    Suciteragung ni muka garang gak ke? makan org jugak ke? hoho.
    Pasal share ilmu, haku rase haku bukan jenis tiba2 aje nak mengajor orang kalo orang tu tak bersedia utk diajar. Diorang ni ade ego diorang sendiri. Takkan tiba2 kita rase kite ade lebih pengetahuan, tetiba je kite nak mengajor. Nanti akan mendatangkan sesuatu yg annoying terhadap pihak tersebut.
    PeXXaL said...
    Betul kata cicak, Suciteragung dah ready utk tulis blog sendiri. hekhekhek
    AZREEZA said...
    haha..Pesal, haku tuko jwpn leh kan...D=Dehe, F=Bosensem, C=haku senonya tau sapa mod tu tp sbg mghormati dia haku xtulih nama dia...hehe....yg lain hmpir2 betol tu kira betol je la bebb wakakaka...

    Wehh Pesal, sila2 jengok blog haku...Haku dh redi utk dikomen hikhik..
    fazura geng merpati putih said...
    aku tak pernah ckp ko kedekut ilmu.. aku slalu ckp ko kerek nak mampos. huahuahua

    orang tak biasa dgn ko, mmg la susah nak ajak ko berborak.. karekter ko mcm abg no 2 aku..

    berat mulut nak bercakap.. cakap pun taknak bukak mulut, mcm ada berlian je dlm mulut..

    tapi bila ko dah start bercakap, panas telinga la org yg dengar..

    tp kalo ko kerek dgn aku, aku sound tepek balik kat ko.. huahuahua
    AZREEZA said...
    sabo fazura sabo....mulut sape ada berlian ni....nk tadah ngan tempayan ni hehehe....elok gak gawat2 ni dpt berlian pree...

    huahuahua....zaaassssssss....
    PeXXaL said...
    Fazura ni Zura ke? woitt haku x leh masuk blog ngko le!!!
    AZREEZa said...
    Pesal, chat widget ngko xleh nk explore...Baru nk cet ngan Darween dh xleh pulakk...

    hrp maklum....hehe..
    PeXXaL said...
    AZREEZA- nanti haku check post pertama ngko..
    kakMayaBB said...
    Unfrtunately tak selalu..kakaka..jadilah,drpd x romantik lansung..cio manja n caring kan?nanti bila2 free.leh update ur multiply?tq.w'salam Pesal.
    NBMS said...
    ko kasik la email ko kat aku. nti aku invite ko kat blog aku

Post a Comment