Sunday, November 30, 2008

Under Construction

UNDER CONSTRUCTION!
*Ya! aku sedang mengubah suai a.k.a renovate blog haku.. ingat rumah je bleh renovate ke?

Saturday, November 29, 2008

DUIT PALSU or PALSUKAN DUIT ?

Assalamualaikum wbt..

Ada benda nak cite sikit pasal kes yg berlaku kt haku baru2 ni. & haku rasa perlu utk menulis lagi utk pengetahuan semua masyarakat umum... terutama sekali mereka2 yg prihatin.

Captain's Log 27hb Nov 2008...

Semalam 26hb aku n rakan2 seopis dah plan pegi Sungai Congkak.. mandi manda.. bakar2 ayam.. daging.. makan2.. pastu mandi manda (ulang perkara yg sama 3 kali). Kitorang keluar rumah seawal pukul 8 pagi gak ler utk pegi ke Sungai Congkak tu. Haku sebenarnye kenpius aritu, sama ada pegi Gabai or Sungai Congkak.. sebab haku ingatkan dua2 tu sama aje..
So, dah puas mandi-manda.. kitorang pun balik ler.. aku naik kete sekali dengan MatDehe, tunang haku & adik bradiknye.. sbb Matdehe maybe ade planning nak ngurat adik2 tunang haku... so haku bagi can ler. Dalam perjalanan balik tu, haku singgah laa stesen minyak petronas.. Dalam wallet haku cuma ade sekeping note RM50 (Ringgit Malaysia).

Aku pegi kaunter, nak bayar duit minyak... isi RM15 aje cukup laa haku rase.. sbb kete 1.0 takde laa guna minyak byk sangat.. lagi pun sampai rumah je cukup ler.. sbb mmg takde plan nak pegi mane pun pastu.. letey sangat.. Aku bagi note RM50 kt cashier tu.. dia check duit tu guna "mesin duit palsu detector".. ada bunyi.. tet tet tet tet.. Sbb dia ingat mesin tu rosak kot.. dia pulangkan RM35 kt haku.. Pastu haku pun terus laa isi minyak.

Baru je start enjin nak blah.. ade sorang pump attendant datang.. parking jap bang.. pegi kt kaunter tu. (time tu Matdehe dah bagitau kt haku yg duit RM50 haku tadi tu diorang dah saspek duit palsu).

Aku parking.. masuk balik mengadap kaunter petronas tu.. diiringi oleh Matdehe.

Haku pendekkan cite cemni:

Haku: Apa masalahnye ni?Wanita Control2 Cun (Cashier): Duit encik ni duit palsu... tengok ni saya letak dekat mesin ni.Haku: Laa.. takkan duit palsu kot? Duit ni keluar kt ATM ni !! Mesin rosak tak?
Lelaki Botak Depan (Cashier jugak): Bang.. duit palsu ni bang.. tengok ni. Ni duit abang, ni duit yg lain.. Duit abang ada kesan biru ni. Duit abang je yg ade bunyi camni. Yg lain takde masalah.
Haku: Abistu nak buat cemane ni? (brader botak tu terus panggil bos a.k.a Tauke Petronas tu)
Tauke Gemuk: So macam mana ni? (sambil tunjuk RM50 haku tadi)
Haku: Macam mana ape nye? Duit tu saya keluar dari ATM tadi! takkan la saya nak edar duit palsu?!!
Tauke Gemuk: Abang keluar dari ATM, memang kami ada terima duit mcm ni yg keluar dari ATM gak.. bila detect, memang duit palsu. Petronas kami punye, ATM, bank yg punye..
Matdehe: Abistu bukan la kitorang yg salah.. Mcm mana la kitorang nak tau duit ni palsu atau tak?
Haku: A`ah.. takkan setiap kali cucuk duit, nak bawak mesin mcm yg tu! (sambil tunjuk mesin detect duit kt cashier tu) Amik je laa duit tu bang..
Tauke Gemuk: Memang bang.. kitorang biasa terima masalah cemni.. takkan kitorang nak terima duit ni.. nanti kalau kitorang nak masuk duit kt bank.. selamba2 je diorang gunting duit ni.. padahal kitorang x salah jugak.
Haku: Ye laa.. Kalau dah penah berlaku dulu2, apsal x buat report polis aje?
Tauke Gemuk: Kitorang dah penat la bang turun naik buat report polis semua..
Haku: kitorang pun x salah. Lagipun minyak dah isi RM15. duit RM50 tu je pun yg haku ada.. Kalo ko pulangkan kt haku RM50 palsu ni.. haku nak bayor pakai ape lagi?
Tauke Gemuk: Kalau cemtu, kalau abg tak puas hati.. kite pegi Balai je laa.. boleh cerita kt sana.

(haku pikir, kalo pegi balai kang, panjang lak cite nye.. haku dah le penat ni)

Haku: Dehe.. ko bagi je laa RM15 duit minyak tadi kt dia.. Malas haku nak panjang2 cite...
(Dehe pun bagi RM15 kt kaunter.. haku amik balik duit RM50 yg dia kata palsu tadi, kitorang terus blah dari situ.. )

Dalam perjalanan balik tu.. kitorang dah plan, nak try masukkan duit tu kt mesin Cash Deposit. Tengok sama ada betul duit palsu ke tak.. Sampai kt Equin, terus pegi masukkan duit..
huh! ternyata duit tu mmg boleh masuk dalam mesin cash deposit.. n baki dalam bank bertambah RM50.

So haku x paham.. beberapa perkara kt sini:
1. Betul ke Duit tu duit palsu? Kalo x betul, takkan laa tauke tu sendiri nak buang masa bertelagah pasal RM50 aje?
2. Korang rasa siapa yg betul dalam perkara ni?
3. Kalau betul lah sesetengah duit RM50 or note2 besar yg dikeluarkan dari ATM tu adalah DUIT PALSU... mcm mana kite sebagai pengguna yg naif ni nak tau?
4. Kalo nak compare, DUIT PALSU yg haku dpt tu takde beza nye dengan duit betul.
5. Ke mana perginya DUIT PALSU yg haku masukkan ke dalam mesin Cash Deposit tadi? Siapakah pemegang duit itu yg seterusnya?
6. Haku kata baki duit dlm wallet haku ada RM50 kan? Tapi masa haku nk masukkan semula duit PALSU RM50 selepas direjek oleh Tauke Gemuk tadi, haku check dalam wallet ade 3 keping lagi duit merah + 1 duit hijau menjadikan duit haku berjumlah RM85. Sebelum tolak RM15 yg haku pinjam dari Matdehe utk bayor balik duit minyak. Boleh siapa2 setelkan dari mane datang lagi duit tu?

hahahaha

Friday, November 21, 2008

Another Sleepy Day

*agak cool gak title haku kali ni..

Assalamualaikum wbt..

Captain's log 21th November 2008...

Hari selasa lepas, balik dari keje.. haku tahan mata sampai tgh hari. Planning nye hari Rabu ade training SMS Lingo.. So hari isnin keje malam, kalo balik pagi tu haku tido.. kompem membuta sampai ke petang. Abistu kalo dah sampai petang haku tido, mcm mane haku nak tido malam tu n bangun pagi esok nye nak pegi training? Baik haku stay berjaga tahan mata sampai petang.. or maybe tido sekejap or bangun awal.. arghh..

Last2 haku stay gak sampai tgh hari gara2 terlayan cite Dark Knight DVD rip yg baru donlod.. layan2 sampai 3/4 cerita je.. tgk jam dah pukul 12tgh hari... terus idea datang kt kepala.

Terus haku mesej Konichi - Ada main ka hari ni bro? - Dia jawab takde, nak balik Kelantan pulak. - So haku teruskan misi yg bermain dlm kepala otak haku - terus mandi dgn harapan mata haku jadi segar - terus idupkan enjin kete - terus bergerak ke Summit Ampang Superbowl, USJ.. hahahaa..

Balik men boling, dalam kul 3 ptg.. sambung jap layan Dark Knight sampai abis.. mata dah mengantuk x hengat.. haku terus masuk tido kul 5 ptg..

Pukul 5 pagi esok nye - Rabu - baru haku bangun, dalam ketiduran semalam.. sebenarnye haku dapat call kata training cancel.. n Maybe sebab tu laa kot haku terus terasa memberontak & meneruskan tido tanpa sebarang kompromi.

Pagi2 pukul 9 Epa dah call soh datang rumah dia.. amik dia & famili pegi settlekan masalah yg sedang mereka alami. Haku bergegas ke Shah Alam - Taman Medan - Shah Alam - Kuala Selangor - Tg Karang - Sungai Besar - Batu 38, Sabak - Rumah Atap Biru - Sungai Besar Stadium - & kembali semula ke Shah Alam tepat jam 10.20mlm. Fuhh.. penuh satu hari ni haku driving aje.. n kembali je ke Shah Alam.. haku terus ajak Epa pegi men boling lagi kali ni kt Carefour, Seri Petaling pulak.. n haku drive lagi.. & hantar dia balik semula ke Shah Alam & haku terus kembali ke Equin Park.. fuhh lagi. Haku rasa kalo haku kire jarak haku drive hari tu, dekat2 350km kot.. mengikut GPS kepala otak haku.

Balik rumah je, layan cite House terLATEST sekali dgn matdehe.. sambil2 tu tengok balik cite Babysitter bile matdehe dah naik bilik dia. Korang patut tgk cite Babysitter ni sbb satu2 nye cite Babysitter yg korang xkan jumpa pun watak Baby yg sepatutnye dijaga tu.. Hairan hairun.. aku masuk tido pukul 5pagi gak, bermakna genap 24jam haku x tido, so haku tido balik..

Pagi tu pukul 10 lak, memang dah ade planning nak pegi Damansara utk Misi Masa Depan. AdjUst dah sampai rumah awal2 lagi.. (sbb keje malam tu), so dia laa tukang kejut haku n matdehe.. kalo tak, bertuah laa nak bangun.. Matdehe jadi driver, So kami bertiga terus pegi sana, booking nama, tanye serba sedikit & balik kul 2 .. pukul 2.30 haku sambung tido utk keje malam.. n haku letey sesangat sampai menyebabkan haku terbangun pukul 7 ptg.. tepat2 masa yg sepatutnye haku berada di opis..

The End... (kompem haku tgh tido masa menaip post ni)

Monday, November 17, 2008

Masa Untuk Download lagi..

Assalamualaikum wbt..

Captain's Log 17hb Nov 08...

Hari kedua haku bekerja di shift weekend ni.. Banyak benda boleh dibuat di meja sip lider ni.. antara nye donlod lagu2 latest masa kini & tengok iklan2 pasal rim sukan yg haku kene beli nanti..

So kt bawah ni haku letakkan link utk korang donlod beberapa yg haku rase paling latest laa & kesukaan muda mudi masa kini.. sila2 amik utk diletakkan dalam thumbdrive anda.. Semua file ada MP3 format.. (dah lama haku x letak link donlod lagu ni sebenarnye.. walaupon tajuk blog haku ni sah sah ler AimPTree (MP3))

Click link kt bawah utk download

Estranged - Aurora
Andra And The Backbone - Main Hati
Bunkface - Situasi
Melly Goeslaw & Yusri - Dibius Cinta
Kristal - Cinta 3 Segi
Ada Band - Baiknya
Aizat - Lagu Kita
Melly Goeslaw - Kupu Kupu

Lagu2 lain akan diupload kemudian.. tungguu...


Thursday, November 6, 2008

MYGO Time

Assalamualaikum WBT..


2 minggu selepas haku update blog... nak masuk minggu ke-3 dah haku x update pun.. bukan malas.. cuma tak rajin nak menaip kalo duduk rumah. ni pun haku taip kt opis je masa MYGO. haha. Haku ingat nak menten laa 2 minggu sekali je update blog. Update hari2 pun org jemu gak.. tp kalo rajin haku buat ler.

Captain's log... Thursday, 6th Nov 08.

Hari ni hari ke-3 haku act as Supervisor kt sini. Acting je, belum jadi supervisor pun lagi. Takde laa ape2 beza sangat pun pangkat nye dengan shift leader yg pernah haku jadi sebelum2 ni. Sebenarnye bukan susah sangat pun.. check email, buat report, check update, call sana sini.. itu je.. chat sikit2 aje sudah. Semua org boleh buat rasenye kalo diberi peluang.
So, sepanjang 2 minggu ni.. ermm ape haku nak cite. Oh ye pasal open house aritu.. TAK MENYESAL LA HAKU MEMBUNUH NAGA (term ni biasa digunakan dalam komik2 hong kong); sbb men futsal pun dapat adiah, men bola pun menang. Cuma last week punye game je ASTRO kene belasah 4-1 dalam LIGA VETERAN KELAB AMAN. ya betul, aku main dalam liga veteran walopon haku belum veteran lagi.

Tentang kegilaan yg haku cerita dulu.. still going on lagi. Setakat ni dah abis duit beli bola bowling 2 bijik Columbia300 Jazz & Detour(2nd hand), kasut 2 pasang Dexter(aku & epa sekali), beg bowling utk 2 biji bola siap ade roller brand Columbia300.. pastu accesorries mcm Tangan spiderman & solatape jaring hijau.. haha.. haku rase kalo nak kire satu2.. cecah 4 angka gak tu belum campur trening harian & sebagainye. & belum lagi campur planning nak beli bola lain lak, maklum laa bola haku skang ni jenis 2nd hand pnyer. (nak gak merasa bola baru yg drill pertama kali utk haku sendiri). Dah tgk dah sebijik bola STORM tu, 8 rat laa pulak harga dia. kakaka.. menten je laa bola yg ade nampak nye. Skang ni haku tgh pikir, apa hala tujuan haku seterusnya dalam kegilaan ni. Ermm.. Siapa ada tau mane2 tonemen bowling utk beginner graded ? hahaa

Pasal keje balik, By the end of the year, haku rase dah makin berkurang laa opis ni. Berita terbaru, salah sorang mod lagi dah antar Surat Resign. menjadikan 2 org yg dah hantar surat jenis tersebut. By the end of the year gak.. nama2 besar cenel @15 pun takde.. menjadikan 3 org kesemuanya. & kemungkinan besar tangan yg menaip ini akan menaip surat yg sama. Siapa tau.. untung sabut timbul, untung buaya tenggelam2 timbul. Tu belum campur yg akan blah pegi department lain. Sebenarnye berita2 org resign ni, pindah company ni... dah heboh dulu kt department2 lain.. nama2 besar dalam company sendiri pun kedengaran yg mereka akan pindah or resign. Patut ke haku serahkan aje 2 keping dadu utk menentukan nye?

8 minit lagi MYGO nak abis.. so haku tamatkan dulu utk kali ni.. bye all x meriah u all.. hahah