Monday, December 15, 2008

COTI

Assalamualaikum..

Ni dah post nombor berape utk bulan December aaa? haku malas nak check masa tengah dalam window Posting sebab malas pulak nak buat mcm beria-ia sangat.. kakaka

Captain's Log 14th December 2008

yaaa!! Hari ni haku start bercuti panjang. Kalo ikut borang cuti haku, haku akan kembali ke opis pada 28hb December 2008 (ye, haku tulis December dalam bahasa Inggeris... sebabnya, British penah menjajah Tanah Melayu & sebab lainnye ialah agak nampak cikai sikit kalo haku tulis Disember walopon haku tau yg haku mmg la cikai sikit aje)

Skang haku nak plan program2 menarik sempena cuti panjang ni.

Antara program2 menarik haku ialah:

  1. 14hb pukul 1 tgh hari tadi sepatutnye haku pegi kenduri anak mentua kakak haku merangkap adik ipar dia. - ended up dgn haku tido sepanjang hari sebab 13hb malam tu kan haku keje. Sila rujuk post sebelum ini. So plan ni kire fail la.
  2. 14hb malam ingat nak repair bola boling - setel dah - pastu ingat terus nak men boling, tp penuh ler pulak E.P tu.. So ended up dengan pergi ke CC bersama tunangku & adiknye. (Ni skang ni haku kt CC ler)
  3. Isnin 15hb - Siang sebelum pukul 2, haku ingat nak pegi men boling kt Summit ler.. 4 game RM10 tuuu. - Lepas tu kalo sempat, Anto Miki pegi grooming sebelum beliau dihantar ke Shah Alam utk kongkek Baby yg dah gatal. (Harap Maaf- haku tatau lagi perkataan paling sesuai selain kongkek). Malam pukul 8 - 10, main futsal pulak kt Sunway Sport Planet. Hari Isnin = Hari Sukan Sedunia. (ehh, hari Isnin gaji masuk.. yahooo!- Kompom gaji haku kene tolak banyak ni)
  4. Selasa 16hb - Pegi sopping komplek or kedai2 yg berdekatan utk carik stationary, buku2 & persediaan utk persekolahan. Kalo haku rajin sikit, kemas2 rumah, kemas bilik kasi wangi dgn alat2 wangian yg ade. hahak
  5. 17hb - 26hb - Kembali Ke Sekolah.
Okay sekian sebab tauke CC dah halau haku..

Saturday, December 13, 2008

Berpinda minda

PENGUMUMAN!

Captain's Log 13th December 2008

Kami moderator2 @15 telah kembali semula bertugas di Bukit Jalil. Proses perpindahan berjalan dengan lancar semalam, 12 Disember 2008 (walopon haku x terlibat dalam memindahkan barang akibat bercuti, tp haku tau semuanye lancar). Ofis baru kami yg telah pun siap direnovate selama hampir 2 tahun itu terletak berhampiran ofis lama yg skang ni haku pun x tau dah jadi apa sebenornye. Utk mereka2 yg selalu pergi Studio 1 or penah pegi briefing T.H @15 aritu.. ofis kami kt area2 situ la. Do drop by kalau ada nametag Astro.

So selepas ini... tiada lagi aktiviti2 di bawah:

1. Tak dapat laa haku keluar rumah 10minit awal sebelum masuk waktu kerja.. sebab lepas ni, kompem kene keluar awal lagi sekurang2nya 1/2 jam utk mengelakkan jem di PEKAN CINA.

2. Tiada lagi brekpes di Terminal Bas Cyberjaya & di Nasik Lemak Pakcik Sorento (walopon sebenarnye pakcik tu pakai Sportage) & Kembangan Paradise (utk penggemar Soto)

3. Tiada lagi aktiviti makan cekedis / keropok / nasik berlauk masakan sendiri di depan PC sambil chat.

4. Keje waktu siang dah x boleh pakai seluar jean & seluar2 koboi & pakaian yg sama waktu dengannye.

5. Tiada lagi aktiviti Supper di Azwath & Kopitiam Cyberjaya.

6. Tiada lagi dinner time di Kembangan Paradise.

7. Tiada lagi aktiviti merokok di cafe yg ada pemandangan bermacam2 kereta lalu di highway.

8. Tiada lagi suasana seperti berada di kedai gunting rambut (Kadang2 benda ini terjadi, so jangan tanye dari mana datangnye suasana ni)

9. Tiada lagi aktiviti parking kete sesuka hati kt tepi jalan.

10. Yg lain2 ni.. korang tanye laa Mod2 kt cenel tu, ape yg diorang rindukan kt Cyberjaya tu.

Bagi haku pulak... selepas hampir 2 tahun keje kt Cyberjaya tu, haku rase kt sana lebih tenteram sebenarnye. Keje senang, pegi keje pun senang, tak jem, walopon panas tp sebenarnye bagus jugak utk prektis kt akhirat nanti sbb kt Sana lagi panas.. Lagi satu, nak gi makan pun senang. Tak payah risau kalau keluar naik kete, parking org lain amik.

Time2 cemni, baru teringat balik masa kitorang mula2 pindah ke sana... Ramai yg ingat kt Cyberjaya tu nnt hulu, x campur dengan org, susah, jauh, TAPI.. it turns out... sampai kitorang x mau pindah laa penangan nye.

Haku pulak akan mula bekerja semula di Bukit Jalil malam ni.. & mengharapkan maybe ade bagusnye di sebalik KETIDAK MAHUAN kami berpindah tu...

So... for the last time... FAREWELL CYBERJAYA...

Thursday, December 11, 2008

Coretan Serius

Assalamualaikum wbt.

Hari ni hari ke-2 kami mengular dengan jayanye.. 2 hari keje malam, dua2 hari tu ade mentenen & kami diperlukan utk tidak berbuat ape2 sehingga mentenen tersebut selesai.. Sangat effisyen..

(Sekadar hiasan: Haku tidak betul2 menjadi ular ini.)

Captain's Log 11th Dec 2008...

Hari ke-4 raya haji. Memang haku takde lagi lebihan2 daging korban kt dalam peti ais pun. Sbb raye sehari je, & malam sebelum tu keje malam.. So, bayangkan ape terjadi di hari raya tersebut. Tp haku balik kampung jugak utk menjamah makanan2 yg mak & kakak2 haku masak. mmg best.. mmg kenyang.

Pernah tak anda semua berkehendakkan sesuatu yg betul2 anda idamkan, & akhirnye anda betul2 dapat ape yg anda idamkan? Ibarat impian tercapai. Mesti hebat je rasa nye kan.

Haku rasa dari dulu sampai sekarang, haku ada benda ni... "ape yg haku idamkan, haku dapat".

Contoh:
1. Masa darjah 6 dulu, haku betul2 berharap yg haku akan dapat menyepak bola (bolasepak) setinggi2 yg mungkin.. or dalam bahasa bola nye.. sepakan "lop"... tak sampai seminggu lepas tu, haku dah boleh sepak bola cemtu.

2. (Sori cite pasal bola je dulu)... Masa tingkatan 2, haku mengidam nak beli boot bola kulit sedangkan haku tau haku takde duit pun time tu. Demi impian haku, haku keluarkan duit ASB haku senyap2 beli but bola RM50. But bola tu tahan sampai haku abis form 3. walopon dah berjahit sana sini.

3. 2nd Year masa UTP, dah berkira2 nak pakai motor... penah sekali haku accidentkan motor member haku.. tp calar sikit je la.. tu pun sebab haku berangan lebih yg motor member haku tu = motor haku la konon. Last2 masa cuti semester, haku keluarkan duit loan utk D/P motor baru. Arwah bapak haku bayar bulan2 sampai abis..

4. Impian nak beli kete.. Dah dapat dah selepas 5 bulan kerja kt ASTRO ni.

Ada jugak impian2 haku yg haku x expect pun dapat. Contoh nye dulu masa haku darjah 5, kawan2 haku semua kata arwah bapak haku ni org paling garang kt kampung. Haku terpikir gak.. kt mane garangnye? sbb kalo kt rumah tu, biasa aje. Elok je bergurau senda... So haku terpikir cemane agaknye pelempang bapak haku yg kawan2 haku ni sering perkatakan. Dalam 4,5 minggu selepas itu... Haku dapat impian merasa pelempang bapak haku tu bile haku kantoi merokok. Sampai berdarah idung. ooo mcm tu rupenye... Tercapai impian.

Ibarat... semua yg haku nak, haku dapat... Sama ada cepat atau lambat je. 100% boleh percaya.

Di kala takde benda nak buat ni, mula la haku berpikir balik... ape lagi impian haku yg belum settle? Maybe haku kene setkan bebetul impian haku, seperti mana yg sering haku lakukan masa kecik2 dulu.. or masa zaman2 remaja dulu. Kalau nak sesuatu, cuba dapatkan dengan sungguh2.. Maybe impian tu akan tercapai dengan sengaja or tidak sengaja. Asalkan tercapai... kire ok la tuu...

Satu yg pasti, Impian akan bertambah besar bila jiwa anda menjadi besar... & kadang2 kite perlu dahulukan impian orang lain dari impian diri sendiri...

Thursday, December 4, 2008

Cuba Jaya

Assalamualaikum wbt.

Diharap semua boleh membaca kt wajah baru page haku ni. Sebab kalo tak, lambat lagi laa haku nak update kasi lawa sikit..

Captain's Log 4 Dec 2008... post pertama utk bulan Disember..

Takde ape nak cite pun sebenarnye arini.. Tp korang penah tengok cite Wanted tak? alaa.. keluar kt wayang masa bulan 7 or 8 aritu.. Angelina Jolie berlakon.. tentang mcm mane peluru pistol or senapang boleh ditembak secara tidak lurus tapi still kene pada sasarannye? Mcm tak logik gak cite tu.. tp haku layan gak ler sebab takde benda nak layan masa tu.

Yg menarik perhatian haku sebenarnye bukan mcm mane peluru tu bleh di ubah2 motion nye.. tapi tentang mamat HERO cite tu..

Masa mula2 nak start kan mamat tu ade bercakap dalam hati, di tempat kerja nya.. Di manakah beliau berada di muka bumi ni sebenarnye? Siapakah beliau sebenar nye..? So dia pun terus je GOOGLE search nama.. memang hasil google search dia tu = NOTHING laa.. kirenye mamat tu takde ape2 makna laa dalam hidup dia..

So, hari ni haku terpikir.. apa kata haku buat benda yg sama.. GOOGLE SEARCH nama haku..

Nama pena haku laa.. PESAL .. & haku dapat result yg memberangsangkan!!! lebih hebat dari result Hero cite Wanted tu. Result pertama yg keluar dari google search itu, mengatakan haku adalah seorang CHAMPION!! <<==== click sini kalo x caye.

Cuba korang Google Search nama korang lak.. haha

Sunday, November 30, 2008

Under Construction

UNDER CONSTRUCTION!
*Ya! aku sedang mengubah suai a.k.a renovate blog haku.. ingat rumah je bleh renovate ke?

Saturday, November 29, 2008

DUIT PALSU or PALSUKAN DUIT ?

Assalamualaikum wbt..

Ada benda nak cite sikit pasal kes yg berlaku kt haku baru2 ni. & haku rasa perlu utk menulis lagi utk pengetahuan semua masyarakat umum... terutama sekali mereka2 yg prihatin.

Captain's Log 27hb Nov 2008...

Semalam 26hb aku n rakan2 seopis dah plan pegi Sungai Congkak.. mandi manda.. bakar2 ayam.. daging.. makan2.. pastu mandi manda (ulang perkara yg sama 3 kali). Kitorang keluar rumah seawal pukul 8 pagi gak ler utk pegi ke Sungai Congkak tu. Haku sebenarnye kenpius aritu, sama ada pegi Gabai or Sungai Congkak.. sebab haku ingatkan dua2 tu sama aje..
So, dah puas mandi-manda.. kitorang pun balik ler.. aku naik kete sekali dengan MatDehe, tunang haku & adik bradiknye.. sbb Matdehe maybe ade planning nak ngurat adik2 tunang haku... so haku bagi can ler. Dalam perjalanan balik tu, haku singgah laa stesen minyak petronas.. Dalam wallet haku cuma ade sekeping note RM50 (Ringgit Malaysia).

Aku pegi kaunter, nak bayar duit minyak... isi RM15 aje cukup laa haku rase.. sbb kete 1.0 takde laa guna minyak byk sangat.. lagi pun sampai rumah je cukup ler.. sbb mmg takde plan nak pegi mane pun pastu.. letey sangat.. Aku bagi note RM50 kt cashier tu.. dia check duit tu guna "mesin duit palsu detector".. ada bunyi.. tet tet tet tet.. Sbb dia ingat mesin tu rosak kot.. dia pulangkan RM35 kt haku.. Pastu haku pun terus laa isi minyak.

Baru je start enjin nak blah.. ade sorang pump attendant datang.. parking jap bang.. pegi kt kaunter tu. (time tu Matdehe dah bagitau kt haku yg duit RM50 haku tadi tu diorang dah saspek duit palsu).

Aku parking.. masuk balik mengadap kaunter petronas tu.. diiringi oleh Matdehe.

Haku pendekkan cite cemni:

Haku: Apa masalahnye ni?Wanita Control2 Cun (Cashier): Duit encik ni duit palsu... tengok ni saya letak dekat mesin ni.Haku: Laa.. takkan duit palsu kot? Duit ni keluar kt ATM ni !! Mesin rosak tak?
Lelaki Botak Depan (Cashier jugak): Bang.. duit palsu ni bang.. tengok ni. Ni duit abang, ni duit yg lain.. Duit abang ada kesan biru ni. Duit abang je yg ade bunyi camni. Yg lain takde masalah.
Haku: Abistu nak buat cemane ni? (brader botak tu terus panggil bos a.k.a Tauke Petronas tu)
Tauke Gemuk: So macam mana ni? (sambil tunjuk RM50 haku tadi)
Haku: Macam mana ape nye? Duit tu saya keluar dari ATM tadi! takkan la saya nak edar duit palsu?!!
Tauke Gemuk: Abang keluar dari ATM, memang kami ada terima duit mcm ni yg keluar dari ATM gak.. bila detect, memang duit palsu. Petronas kami punye, ATM, bank yg punye..
Matdehe: Abistu bukan la kitorang yg salah.. Mcm mana la kitorang nak tau duit ni palsu atau tak?
Haku: A`ah.. takkan setiap kali cucuk duit, nak bawak mesin mcm yg tu! (sambil tunjuk mesin detect duit kt cashier tu) Amik je laa duit tu bang..
Tauke Gemuk: Memang bang.. kitorang biasa terima masalah cemni.. takkan kitorang nak terima duit ni.. nanti kalau kitorang nak masuk duit kt bank.. selamba2 je diorang gunting duit ni.. padahal kitorang x salah jugak.
Haku: Ye laa.. Kalau dah penah berlaku dulu2, apsal x buat report polis aje?
Tauke Gemuk: Kitorang dah penat la bang turun naik buat report polis semua..
Haku: kitorang pun x salah. Lagipun minyak dah isi RM15. duit RM50 tu je pun yg haku ada.. Kalo ko pulangkan kt haku RM50 palsu ni.. haku nak bayor pakai ape lagi?
Tauke Gemuk: Kalau cemtu, kalau abg tak puas hati.. kite pegi Balai je laa.. boleh cerita kt sana.

(haku pikir, kalo pegi balai kang, panjang lak cite nye.. haku dah le penat ni)

Haku: Dehe.. ko bagi je laa RM15 duit minyak tadi kt dia.. Malas haku nak panjang2 cite...
(Dehe pun bagi RM15 kt kaunter.. haku amik balik duit RM50 yg dia kata palsu tadi, kitorang terus blah dari situ.. )

Dalam perjalanan balik tu.. kitorang dah plan, nak try masukkan duit tu kt mesin Cash Deposit. Tengok sama ada betul duit palsu ke tak.. Sampai kt Equin, terus pegi masukkan duit..
huh! ternyata duit tu mmg boleh masuk dalam mesin cash deposit.. n baki dalam bank bertambah RM50.

So haku x paham.. beberapa perkara kt sini:
1. Betul ke Duit tu duit palsu? Kalo x betul, takkan laa tauke tu sendiri nak buang masa bertelagah pasal RM50 aje?
2. Korang rasa siapa yg betul dalam perkara ni?
3. Kalau betul lah sesetengah duit RM50 or note2 besar yg dikeluarkan dari ATM tu adalah DUIT PALSU... mcm mana kite sebagai pengguna yg naif ni nak tau?
4. Kalo nak compare, DUIT PALSU yg haku dpt tu takde beza nye dengan duit betul.
5. Ke mana perginya DUIT PALSU yg haku masukkan ke dalam mesin Cash Deposit tadi? Siapakah pemegang duit itu yg seterusnya?
6. Haku kata baki duit dlm wallet haku ada RM50 kan? Tapi masa haku nk masukkan semula duit PALSU RM50 selepas direjek oleh Tauke Gemuk tadi, haku check dalam wallet ade 3 keping lagi duit merah + 1 duit hijau menjadikan duit haku berjumlah RM85. Sebelum tolak RM15 yg haku pinjam dari Matdehe utk bayor balik duit minyak. Boleh siapa2 setelkan dari mane datang lagi duit tu?

hahahaha

Friday, November 21, 2008

Another Sleepy Day

*agak cool gak title haku kali ni..

Assalamualaikum wbt..

Captain's log 21th November 2008...

Hari selasa lepas, balik dari keje.. haku tahan mata sampai tgh hari. Planning nye hari Rabu ade training SMS Lingo.. So hari isnin keje malam, kalo balik pagi tu haku tido.. kompem membuta sampai ke petang. Abistu kalo dah sampai petang haku tido, mcm mane haku nak tido malam tu n bangun pagi esok nye nak pegi training? Baik haku stay berjaga tahan mata sampai petang.. or maybe tido sekejap or bangun awal.. arghh..

Last2 haku stay gak sampai tgh hari gara2 terlayan cite Dark Knight DVD rip yg baru donlod.. layan2 sampai 3/4 cerita je.. tgk jam dah pukul 12tgh hari... terus idea datang kt kepala.

Terus haku mesej Konichi - Ada main ka hari ni bro? - Dia jawab takde, nak balik Kelantan pulak. - So haku teruskan misi yg bermain dlm kepala otak haku - terus mandi dgn harapan mata haku jadi segar - terus idupkan enjin kete - terus bergerak ke Summit Ampang Superbowl, USJ.. hahahaa..

Balik men boling, dalam kul 3 ptg.. sambung jap layan Dark Knight sampai abis.. mata dah mengantuk x hengat.. haku terus masuk tido kul 5 ptg..

Pukul 5 pagi esok nye - Rabu - baru haku bangun, dalam ketiduran semalam.. sebenarnye haku dapat call kata training cancel.. n Maybe sebab tu laa kot haku terus terasa memberontak & meneruskan tido tanpa sebarang kompromi.

Pagi2 pukul 9 Epa dah call soh datang rumah dia.. amik dia & famili pegi settlekan masalah yg sedang mereka alami. Haku bergegas ke Shah Alam - Taman Medan - Shah Alam - Kuala Selangor - Tg Karang - Sungai Besar - Batu 38, Sabak - Rumah Atap Biru - Sungai Besar Stadium - & kembali semula ke Shah Alam tepat jam 10.20mlm. Fuhh.. penuh satu hari ni haku driving aje.. n kembali je ke Shah Alam.. haku terus ajak Epa pegi men boling lagi kali ni kt Carefour, Seri Petaling pulak.. n haku drive lagi.. & hantar dia balik semula ke Shah Alam & haku terus kembali ke Equin Park.. fuhh lagi. Haku rasa kalo haku kire jarak haku drive hari tu, dekat2 350km kot.. mengikut GPS kepala otak haku.

Balik rumah je, layan cite House terLATEST sekali dgn matdehe.. sambil2 tu tengok balik cite Babysitter bile matdehe dah naik bilik dia. Korang patut tgk cite Babysitter ni sbb satu2 nye cite Babysitter yg korang xkan jumpa pun watak Baby yg sepatutnye dijaga tu.. Hairan hairun.. aku masuk tido pukul 5pagi gak, bermakna genap 24jam haku x tido, so haku tido balik..

Pagi tu pukul 10 lak, memang dah ade planning nak pegi Damansara utk Misi Masa Depan. AdjUst dah sampai rumah awal2 lagi.. (sbb keje malam tu), so dia laa tukang kejut haku n matdehe.. kalo tak, bertuah laa nak bangun.. Matdehe jadi driver, So kami bertiga terus pegi sana, booking nama, tanye serba sedikit & balik kul 2 .. pukul 2.30 haku sambung tido utk keje malam.. n haku letey sesangat sampai menyebabkan haku terbangun pukul 7 ptg.. tepat2 masa yg sepatutnye haku berada di opis..

The End... (kompem haku tgh tido masa menaip post ni)

Monday, November 17, 2008

Masa Untuk Download lagi..

Assalamualaikum wbt..

Captain's Log 17hb Nov 08...

Hari kedua haku bekerja di shift weekend ni.. Banyak benda boleh dibuat di meja sip lider ni.. antara nye donlod lagu2 latest masa kini & tengok iklan2 pasal rim sukan yg haku kene beli nanti..

So kt bawah ni haku letakkan link utk korang donlod beberapa yg haku rase paling latest laa & kesukaan muda mudi masa kini.. sila2 amik utk diletakkan dalam thumbdrive anda.. Semua file ada MP3 format.. (dah lama haku x letak link donlod lagu ni sebenarnye.. walaupon tajuk blog haku ni sah sah ler AimPTree (MP3))

Click link kt bawah utk download

Estranged - Aurora
Andra And The Backbone - Main Hati
Bunkface - Situasi
Melly Goeslaw & Yusri - Dibius Cinta
Kristal - Cinta 3 Segi
Ada Band - Baiknya
Aizat - Lagu Kita
Melly Goeslaw - Kupu Kupu

Lagu2 lain akan diupload kemudian.. tungguu...


Thursday, November 6, 2008

MYGO Time

Assalamualaikum WBT..


2 minggu selepas haku update blog... nak masuk minggu ke-3 dah haku x update pun.. bukan malas.. cuma tak rajin nak menaip kalo duduk rumah. ni pun haku taip kt opis je masa MYGO. haha. Haku ingat nak menten laa 2 minggu sekali je update blog. Update hari2 pun org jemu gak.. tp kalo rajin haku buat ler.

Captain's log... Thursday, 6th Nov 08.

Hari ni hari ke-3 haku act as Supervisor kt sini. Acting je, belum jadi supervisor pun lagi. Takde laa ape2 beza sangat pun pangkat nye dengan shift leader yg pernah haku jadi sebelum2 ni. Sebenarnye bukan susah sangat pun.. check email, buat report, check update, call sana sini.. itu je.. chat sikit2 aje sudah. Semua org boleh buat rasenye kalo diberi peluang.
So, sepanjang 2 minggu ni.. ermm ape haku nak cite. Oh ye pasal open house aritu.. TAK MENYESAL LA HAKU MEMBUNUH NAGA (term ni biasa digunakan dalam komik2 hong kong); sbb men futsal pun dapat adiah, men bola pun menang. Cuma last week punye game je ASTRO kene belasah 4-1 dalam LIGA VETERAN KELAB AMAN. ya betul, aku main dalam liga veteran walopon haku belum veteran lagi.

Tentang kegilaan yg haku cerita dulu.. still going on lagi. Setakat ni dah abis duit beli bola bowling 2 bijik Columbia300 Jazz & Detour(2nd hand), kasut 2 pasang Dexter(aku & epa sekali), beg bowling utk 2 biji bola siap ade roller brand Columbia300.. pastu accesorries mcm Tangan spiderman & solatape jaring hijau.. haha.. haku rase kalo nak kire satu2.. cecah 4 angka gak tu belum campur trening harian & sebagainye. & belum lagi campur planning nak beli bola lain lak, maklum laa bola haku skang ni jenis 2nd hand pnyer. (nak gak merasa bola baru yg drill pertama kali utk haku sendiri). Dah tgk dah sebijik bola STORM tu, 8 rat laa pulak harga dia. kakaka.. menten je laa bola yg ade nampak nye. Skang ni haku tgh pikir, apa hala tujuan haku seterusnya dalam kegilaan ni. Ermm.. Siapa ada tau mane2 tonemen bowling utk beginner graded ? hahaa

Pasal keje balik, By the end of the year, haku rase dah makin berkurang laa opis ni. Berita terbaru, salah sorang mod lagi dah antar Surat Resign. menjadikan 2 org yg dah hantar surat jenis tersebut. By the end of the year gak.. nama2 besar cenel @15 pun takde.. menjadikan 3 org kesemuanya. & kemungkinan besar tangan yg menaip ini akan menaip surat yg sama. Siapa tau.. untung sabut timbul, untung buaya tenggelam2 timbul. Tu belum campur yg akan blah pegi department lain. Sebenarnye berita2 org resign ni, pindah company ni... dah heboh dulu kt department2 lain.. nama2 besar dalam company sendiri pun kedengaran yg mereka akan pindah or resign. Patut ke haku serahkan aje 2 keping dadu utk menentukan nye?

8 minit lagi MYGO nak abis.. so haku tamatkan dulu utk kali ni.. bye all x meriah u all.. hahah


Friday, October 17, 2008

OPEN HOUSE! Lagi & Lagi!!

Assalamualaikum wbt..

Aku cuba seberapa kerap la post something kt sini... mane tau kot2 masih ade follower yg sekali sekala bertapak kt sini.. Lagi pun tgk mod2 lain skang ni rancak gak woo buat blog... paling unbelievable ialah sue a.k.a 5tussy laa. Diam2 mcm tu pun ade gak idea dia utk menulis. Maybe sebelum ni aku underestimate or underated dia sikit2 laa.. tp syabas, TWO THUMBS UP! Mcm Frapp yg 1 geng dgn Sue tu haku tau laa sbb ape dia buat blog pun, ape lagi kalo bukan kisah kehidupan wanita jadian meriahuoll. haha.. Ramai lagi yg ade blog secara sembunyi2 ni.. tp haku tau tunang haku KOMPEM belum ade blog lagi sbb dia lebih suka membaca dari mengarang. huhuhuk

Ape2 pun on to the main course terus..

Captain's Log.. 17hb Oktober 2008...

Hari ni hari ke 17 umat Islam beraya... n weekend ni mmg banyak undangan2 Open House a.k.a Rumah Terbuka. Sebenarnye yg paling best pasal Open House ni x lain & x bukan ialah MAKAN FREE. Dan sesetengah yg buat open house ni maybe akan jamu makanan ibarat hari pertama raya. Itu yg best nye.. Ketupat rendang kuah kacang kuih muih semuanye ada. Kalo yg advance sikit siap ade mee kari tuuu (setakat ni dah 3 open house aku pegi ade Mee Kari).

(sekadar Gambar Hiasan)

Term Open House ni sebenarnye bukan lah betul2 Open or Terbuka. Bukan nye kita boleh saja2 nak masuk je kalo jiran sebelah rumah buat open house x jemput kita. Kena laa ada undangan gak. Kalo taknak jadi tetamu tak diundang yg agak hina gelarannye tu.. baik jangan le buat cemtu. haha.. x pasal2 je nnt. Biasanye kalo nak tau kita ni sebagai tetamu jemputan ke tak, akan ada lah mesej2 or sms2 jemputan tu.. or kalo nak baik lagi.. yg tukang jemput tu siap call. Itu antara Modus Operandi nye laa.. Tapi kalau sbg contoh si A bagitau si B suruh jemput si C, tu pun boleh diterima jugak.. cuma kurang afdal la kot. Kemungkinan besar ego si C akan menolak jemputan tersebut kalo dia jenis angkuh. Itu memang realiti yg terjadi di kalangan Melayu kita. Tapi kalau si C terus kontek si A, eh betul ke ko ajak aku ni? pastu si A terus setuju.. maka takde masalah laa.. n sebenarnye takde masalah pun, tp haku saje taip benda ni nk bagi nampak panjang sikit post haku.. kakakaka

Okehh.. utk besok n lusa.. 18 & 19 .. kt bawah ni aku tepek jemputan2 yg aku dapat laa..

18hb:
Rumah KakLucy, Ampang - kul 1 start kot
Rumah cEm, Puchong - kul 4 dah start rasenye
Rumah Alwi, Bukit Jalil - start kul 1 gak
Rumah Kenyah Afro, Klang - kul 3 start kot

19hb:
Open House Ansara Jasin batch 96/97 kt Satay Kajang. - kul 2.30ptg
Open House budak sekolah Jasin merangkap UTP student gak kt Putrajaya- kul 2 - 6ptg
Rumah Mamareen, Equin Park je - start kul 1.

Agak banyak jugakkan? utk jadual keje aku pulak, Sabtu malam aku cuti.. Ahad malam baru aku keje. Tp yg mungkin menjadi sebab aku x pergi beberapa jemputan Open House tu nanti ialah; Hari Sabtu 18hb tu aku ada Futsal Tournament kt SP Ampang start kul 8 pagi sampai 6ptg.

Hari Ahad 19hb tu pulak aku ade First Club Aman League Match kt Padang PULAPOL kul 2.30ptg. Memang agak sukar nak buat keputusan... tp aku attach dgn ASTRO kan, so haku terpaksa dulukan ASTRO laa.. x kisah laa pasal keje ke pasal men bola ke.. Tp kalo sempat, aku pergi semua open house di atas ye.. akan ku belah badan ku nnt utk dibahagi sama rata.. kakakkaka..

Kepada semua, jangan lupa lak 25 & 26 minggu depan.. kompomm org berlumba2 buat open house sbb nak abis raye dah.. So, sesiapa yg ada masa terluang tu.. boleh laa pegi. Rapatkan silraturrahim sambil kenyangkan perut.

Thanks to all yg invite pegi Open House korang... Kalo nak harapkan haku buat Open House, Open House kt mamak je laa jawabnye.. ade mee kari gak. huhuhuk

Adios...

Thursday, October 9, 2008

UPDATE AJEEE

Assalamualaikum..

Perghh lama gile haku x pos ape2 ni.. kulat, cendawan, lumut semua dah tumbuh kt blog haku ni.. adeii.. tp maybe sebab haku update ape2 kt Multiply je kot..

Kapten's log 10hb 10 2008... malas betul haku nak pegi keje arini.. bangun lambat lak tu.. terpaksa laa merempit je.. memandang kete haku pun xde..

Utk 2,3 bulan kebelakangan ni.. mmg haku tgh gile men bowling je.. ntah mane laa datangnye kegilaan tu, haku pun tatau ler.. tp tiap2 tahun mmg ade je kegilaan PENGHABIS DUIT yg haku akan lakukan.. tatau ler sebab ape.. tp alang2 dah men tu.. mmg kene spend abis abis laa.. selagi x dapat perfect game, selagi tu haku x berenti kot men bowling ni.. haha

siyes sebenarnye haku takde mende nak cite ni.. just nak update blog aje.. nnt kalo ade ape2 yg best utk diceritakan.. akan haku tepek kt sini..

farewell.. adios..

Sunday, September 7, 2008

JANGAN TAK PUASA...

Assalamualaikum semua..

Captain's log.. 7th Sept 2008.
Dah 18 kurun rasanye haku x menulis ape2 kt sini.. last post haku pun sebelum Perak Gath aritu. Tapi haku ade gak laa update kt Multiply haku tu. bukan ape, kt sana senang sikit nak update.. letak gambar je, dah kire update laa kan? hekhek.

So hari ni dah masuk 7 hari umat Islam seluruh dunia berpuasa. Korang cemane? ok ke puasa? dah ade yg tinggal. Org kata rezeki mereka2 yg bersedekah di bulan Ramadhan ni akan lebih murah. Siapa yg buat kebajikan pun, pahala berlipat kali ganda. Cuba korang try...

Utk haku pulak... time2 puasa ni, kalo keje.. mmg agak lemau gak ler. Org pun kurang, dengan problem2 TELCO nye lagi.. mesej susah nak masuk lah, itu lah ini lah.. Nak cerita or buat topik2 panas pun mcm tak bersesuaian ler pulak.. last2 haku byk tido je laa.. kakaka

Utk semua chatters, ade berita baik utk mereka2 yg minat main game or mengisi masa lapang kt cenel @15 kalo dah busan sangat tak tau nak chat ape, nak skodeng je pun lenguh mata gak. Minggu depan, kalo takde problem... bermula 12hb ni, akan ada 4 slot (1 jam setiap slot) setiap hari utk korang main game di @15. ade bebarapa jenis game dalam perancangan n korang boleh laa latih jari jemari korang laju2 tekan keypad nnt. Apa2 pun, korang tengok je laa sendiri nnt. Harap korang terhibur dengan aktiviti2 baru akan dtg di @15 nnt.

okehh.. haku nak sambung keje balik laa.. ape2 hal haku update kt korang yg x jemu2 mengadap web ni.. (utk kaki2 chatbox). hehehehe

Sekian.

Thursday, August 7, 2008

MODUNDI @15 - FINALE

Assalamualaikum...

Dah hampir sebulan aku x post ape2 kt sini. Thank you kepada yg rajin menziarah blog ni walopon hanya utk bersembang kt chatbox tu. At least idup jugak le blog haku ni. Walopon sawang2 & sarang2 labah2 dah mula memenuhi segenap ruang yg tersedia.. haha

Ok captain's log 7hb Ogos 2008...

Aku baru balik dari training di TPM.. start hari ni sampai esok.. cuaca hari ni.. mendung je. Ujan x berenti2 dari tgh hari. Malam ni planning bowling dengan The Abdul.. kire mcm Friendly match laa.. dalam masa yg sama, haku nak pulangkan bola boling yg haku pinjam aritu. haha

Bercakap pasal MODUNDI yg hampir sampai ke penghujungnya... ade 5 org FINALIS yg berjaya memboloskan diri ke peringkat akhir; Bonez, Dakheart, Qenari, Chireo & last but not least.. aku ler. Terima kasih kpd para pengMODUNDI & pengMODOUT haku yg x henti2 mengundi dari awal aritu... Skang ni mase utk korang decide siapakah di ULTIMATE MODERATOR utk tahun ini (seperti yg org2 atasan gelarkan kpd bakal Juara.. ultimate moderator??)

Basically, ape yg korang nampak pada 5 org ni? bagaimana mereka layan korang?? bagaimana mereka boleh mengubah SKRIN yg korang hadap setiap hari? Bagaimana mereka menarik korang supaya join sekali utk chat or terpanggil utk menekan keypad?? Bagaimana diorang mengeluarkan ayat2 lucu or panas or pelik or menghiburkan? Itu semua korang yg akan decide... sbb haku sendiri mmg termasuk dalam 5 org tu. Takkan aku nak puji or angkat diri sendiri? haha

So, utk korang yg mengundi pulak... Jangan risau.. hadiah2 menarik akan menanti kepada pengundi yg bertuah or lucky (bukan lucky ball). Bukan undi buta je ni, sbb haku tau mesti ramai yg taknak undi sbb risau perjuangan mereka sia2. There are things to catch... and haku akan berusaha utk pastikan undian2 tu berbaloi. kalo bukan haku pun, org lain di kalangan kami akan usahakan something worth it. Jangan risau..

Utk Mod2 yg tersingkir pulak... memang ade kemungkinan mereka akan blah.. tp belum ditentukan lagi siapa.. n berapa org.. itu semua pihak atasan akan tentukan. Berdoa je supaya tiada yg blah.. sebab mereka semua adalah team or line up yg terbaik setakat ini. Sambil2 tu berdoa jugak supaya harga minyak turun. Sbb itu punca utama ramai org potong Astro kot.. haha

itu je setakat ni.. haku nak rest dulu sbb malam ni nak baling bola.. kakaka.. Teruskan MODUNDI3 PESAL ke 32999.. Ade seminggu je lagi utk tentukan siapa juara Modundi ni..

Wassalam...

Saturday, July 12, 2008

MODUNDI @15


Sorri semua.. dah lebih seminggu aku x post ape2.. bukan malas.. tapi sebenarnye.. sangat malas.. hahahak. Tapi aku cuba gak curik2 masa buat blog ni.. utk semua kaki2 baca @15.

Okay.. captain's Log 12 July 2008.. genap hari ke-7 berlangsung program terbaru di @15 iaitu MODUNDI. SO far so good respon yg diberikan dari chatters2 @15.

Kalo korang nak tau, benda MODUNDI ni mmg dah lama ade dalam cadangan.. cuma takde mase yg sesuai langsung nak buat benda ni. Setiap tahun kita ada AF.. pastu ade pulak Ikon.. pastu Raja Lawak.. pastu ade AF lagi.. & mcm2 lagi program yg memerlukan pengundian termasuk le kt cenel2 lain pun. Event kt Hitz.TV pun ade undi nak pilih lagu (UP2U). Di Era kita ada carta undian Top30 & berape2 lagi top ntah. Bulan 3 aritu, kita ada UNDIAN UMUM a.k.a Pilihanraya Umum. Tapi, haku rase.. mari kita semua kembali ke zaman Glamor Gila dulu.. yg org dok undi OUT utk peserta2 yg mereka x suka & UNDI IN utk peserta yg mereka suka. Tengok mcm mana Kumpulan The MODS yg x buat performance ape pun.. still org undi. (diorang buat laa cukup syarat nyanyi2 sikit + magic2 tak jadi sikit)... haha

So, disebabkan kisah dongeng & mitos The Mods tu.. idea tu dah timbul masa tu jugak rasanye.. n mcm haku cakap tadi, tiada masa utk program undian mod ni direalisasikan. Sehinggalah selepas AF6.. era KEMANDOMAN (perkataan asal = mandom), bermula. Mungkin ramai jugak dah menjangka yg AF6 tidak akan mendapat sambutan yg menggalakkan berbanding AF AF sebelum nye.. Kita sendiri boleh tau, MERIAH BETUL dengan MERIAH YG DIBUAT-BUAT, mmg jauh beza nye. Dengan fan fan AF6 yg ade beberape kerat tu, nampak laa sikit meriahnye. walopon x banyak.. katanya.

EURO 2008 dah abis, Event @15 pun dah abis.. The right time has come. MODUNDI ni dilancarkan tepat pukul 12mlm hari sabtu minggu lepas. Malam minggu.. haku keje time tu. Promosi agak kurang di awal2 waktu tu. Problem2 awal seperti org vote x kuar emoticon pun ade laa sikit2. Mengikut idea asalnye, sepatutnye emoticon yg keluar tu, adelaa pergerakan sikit2. Mcm kene BOM tu, sepatutnye BOM tu jatuh dari mane ntah, pastu meletup kebabom.. So nampak laa realistiknye kene MODOUT tu. Tp itu idea asal. taktau ke mane pegi idea tu, maybe akan di UPDATE setiap minggu kot.

Soalan pertama yg mungkin timbul kt kepala2 geliga chatters@15; MODUNDI ni utk ape? Siapa diorang ni yg kita nak undi2? diorang ade nyanyi2 ke? Haku jawab senang je; MODUNDI ni utk cara terbaru utk MONITOR performance moderator2 @15 ni.. cara diorang bekerja, cara diorang layan korang, cara diorang chat, cara diorang nak tarik undi, & mcm2 cara lagi.. semuanya ditentukan oleh chatters@15 yg setiap hari DEAL dgn mereka ni. Bukan bermaksud pihak management nak lepas tangan, tp ini boleh dianggap sebagai salah satu aspek penilaian mereka. Korang bleh tengok sendiri mcm mane komitmen moderator pada benda ni. Komitmen pada benda ni adalah bermaksud komitmen kepada kerja. So jangan salahkan mereka kalo ade yg over or lebih2 utk raih undi. Itu adalah KERJA mereka. Terpulang pada korang utk membuat undian.

Lagi satu, MODUNDI ni boleh dianggap sebagai PERCUBAAN utk melakukan AFOUT dalam AF akan dtg. Sama ada boleh jalan atau tidak.. Mcm mane dengan PEPERANGAN yg akan berlaku antara UNDI IN dengan UNDI OUT kalo benda ni dipraktikkan dalam AF nnt? So kt sini kite bleh tengok sebagai satu rehearsal kecil kecilan.

Jangkamasa MODUNDI ni takde laa lama sangat mcm AF tu.. & diharap korang jangan mudah bosan pulak. Sampai ujung bulan je pun. Cukup ujung bulan ni.. nama2 TOP 5 akan keluar.. pastu sambung lagi 2 Minggu utk TOP 5 sahaja. Masa ni.. ELIMINATION satu persatu MUNGKIN akan dilakukan sehinggalah hari ke-14 kite mendapat seorang Juara. Korang berikan sendiri laa gelaran ape korang nak beri utk Juara tu. Sebab gelaran tu pun belum ditentukan.

Pengiraan PERATUS utk MODUNDI utk satu2 MOD tu.. mudah je, n sangat2 relevan. Jumlah MODUNDI tolak MODOUT je.. pastu carik laa peratus mcm biasa. Benda peratus tu akan ditayangkan dari semasa ke semasa utk update kt korang. Semuanya telus & tiada sebarang unsur penipuan mengenai peratusan. Sbb benda2 peratusan ni amat2 sensitip.


The catch utk Moderator ni maybe dapat makan dinner kt tempat mewah bersama pengundi2 yg membuatkan dia menjadi JUARA or TOP 5 tu. & Kemungkinan besar ade hadiah2 mewah yg lain utk Chatters@15. Pasal hadiah ni, korang bleh bertanya pada yg otai2 mcm Bosensem & pihak pengurusan yg lain mcm KakJey, Kak Izan & Pendi. (ahaks.. masuk jugak nama2 ni dalam blog haku)

Cara2 nak MODUNDI:

Taip MODUNDI NICKNAME MOD YG BERTANDING & hantar ke 32999
Undi Sakan lak: MODUNDI3 NICKNAME MOD & hantar ke 32999.
*sakan sampai 3 je... haa ade yg tanye apsal haku undi 3 keluar satu je.. MODUNDI3 tu mmg masuk kiraan sebagai 3 UNDIAN.. tp keluar kt cenel dalam bentuk satu EMOTICON je.. (gambar selain drpd gambar BUNGA bermaksud org tu UNDI 3 laa)

Utk MODOUT.. sama je caranye cuma tukar perkataan MODUNDI tu dgn MODOUT laa. Haku xnak ajar lebih2 MODOUT ni.. sbb kang anak murid makan tuan.. kakakaa (skang ni pun haku dah 70% menyumbang kpd MODOUT antara semua MOD yg dpt MODOUT)

p/s: TAKDE UNDIAN MELALUI TALIAN TETAP


So haku rase, semua persoalan dpt dijawab dengan selambe.. sebarang surat menyurat ke rumah haku takkan dilayan. Korang teruskan je mengundi MOD mane yg korang suka, MOD mane yg korang menyampah, MOD mana yg korang beria ia promot n MOD mane yg korang mcm nak ajak gaduh je.. Semua terpulang & 100% di tangan korang. Bagi haku pulak.. mcm haku cakap tadi.. ITU ADALAH KERJA & komitmen pada kerja ngko dinilai melalui bagaimana korang bekerja pada satu masa & ketika itu. huahuhahua.

Siapa2 nak tanye.. bleh tinggalkan NOTA kt chatbox je.. or antar Chat NOTA UTK PESAL MESEJ PERTANYAAN & hantar ke 32999. (mase haku keje le; time haku cuti.. haku layan blog je laa)

Tuesday, July 1, 2008

The Day

Amazing Hunt @15 - The Chronicle

Allo eberibodi!! Mcm best je buat tajuk The Chronicle tu.. Walopon maybe x sesuai sangat, disebabkan haku punye blog, so suke ati haku je le nak tulis tajuk ape.

Captain's log... 27, 28 & 29 Jun 2008.. Hari kejadian The Amazing Hunt @15... Tibalah masanya setelah setup yg panjang sejak 3 bulan yg lepas.. Semua crew sudah bersedia.. lanun2 dari serata tanah air juga sudah bersedia menerima sebarang cabaran... & bersedia menjawab soalan2 Treasure Hunt..

Okay kita mulakan dulu dengan Briefing Day pd 27hb Jun 2008. Bertempat di ASTRO Bukit Jalil, persatuan2 lanun a.k.a peserta2 Amazing Hunt telah menghantar minimum 2 org wakil utk mendengar hujah2 dari Ketua Lanun @15 (abg Botak a.k.a Abg Stone).

Semua berjalan lancar petang itu dgn 2 sessi briefing dari Abg Stone kita.. disebabkan kapasiti Dewan Teater tu hanya mampu menampung 45 org pd satu2 masa.(Sebenarnye kitorang xdpt Studio 1 tu, kalo x memang boleh je sumbat semua... haku rase laa). So mereka2 yg hadir telah pun mengambil goodie bag masing2 yg mengandungi Tshirt Ekslusif Amazing Hunt, petrol voucher & juga cenderahati2 yg amat limited. Di samping itu, mereka juga dijamu dengan makanan2 sbg pengalas perut sebelum mendengar briefing yg panjang lebar dari Abg Stone.

Pagi esoknya... saat yg dinantikan pun tiba. Crew2 Amazing Hunt @15 telah berada di ASTRO Bukit Jalil seawal jam 6 pagi.(Kecuali aku laa sbb haku dtg pukul 6.30... banyak lagi keje x setel time tu). Kami dikejutkan (sebenarnye AdjUst yg dikejutkan) oleh AwekJB yg datang BERDUA bersama seorang lelaki yg tidak kami kenali. AwekJB kata lelaki tu masuk gak Amazing Hunt ni, dan telah membayar yuran pendaftaran kpd seorang chatter yg dikenali sbg KKENDA. Masalah bagi kami pula ialah KKENDA tu x masuk pun Amazing Hunt ni.. So maybe disebabkan KEBAIKAN HATI awekJB tu, dia bawak jugak mamat tu menaiki teksi ke ASTRO Bukit Jalil pagi tu jugak. Lepas beberapa ketika, awekJB still kt kaunter bertanya kan pada Bai yg menjaga kaunter pagi tu, kot2 ade team yg kosong lagi. N selepas beberapa ketika juga, LELAKI tersebut terus M.I.A xdpt ditemui. AwekJB pulak masuk team mana ntah.. haku pun x tau le..

Letih jugak nak menunggu sekor2 sampai ni.. Sampai pukul 7.30, hampir semua kereta telah bersedia dlm garisan.. kecuali team Ops! Terlupa Pulak. Info yg kami dpt, Driver team tersebut baru sahaja bangun tido pukul 7 pagi tu.. N semasa pukul 8 utk Flag Off, Kereta mereka berada di Putrajaya & sedang dlm perjalanan ke ASTRO.. So xleh nak buat ape laa... kami terpaksa Flag Off dengan 42 kereta sahaja. Setelah sessi final briefing & bacaan doa oleh Ustaz Saidul Mujaddah... Semua kereta Flag Off tepat pukul 8 dari ASTRO Bukit Jalil menuju ke checkpoint pertama.


Di pihak crew penjaga checkpoint pulak, kami semua telah pun dibekalkan oleh abang Stone dgn envelope2 yg untuk diberikan kepada peserta di setiap checkpoint. Haku terpaksa bergegas ke checkpoint ke-4 - Genting Sempah bersama 5tussy & KakJey selepas sahaja diorang Flag Off tu.

1st Checkpoint - Tugu Negara

*Cabaran di checkpoint ni mudah je... ambil gambar di hadapan Tugu Negara bersama semua ahli kumpulan.. pastu antar MMS bergambar tu ke @15. Dengan menaip COMP. No utk pengenalan diri. kt Office kami ada seorang yg menjaga utk menerima MMS. Tapi ramai gak x tau yg mereka kena ON MMS ke 32999 dulu sblum menghantar MMS ke @15. Utk Chatters @15 yg loyal, ini adalah kelebihan mereka utk mendapatkan 10 markah tu. Yg bukan chatters tu maybe agak susah sikit laa nak hantar MMS (disebabkan x reti kot). So, mereka terus jumpa Marshal dan terus ke checkpoint ke-2.

2nd Checkpoint - KLCC

*Kat sini diorang kene carik nama company yg jadi sponsor utk philharmonik. (rase haku laa).. sbb haku pun x tau sgt checkpoint 2 ni.. Abg Stone yg uruskan.. Sbb tu yg jaga kt situ pun org2 STONE EVENT. huhuk. Sedikit gangguan oleh Pak Guard KLCC kt sini sebab mereka x benarkan Marshal duduk kt tpt yg mereka sepatutnye duduk. Mmg agak hangin jugak le sbb tpt tu sebenarnye Public.. so sepatutnye takde larangan. Ape2 pun, jawapan kt situ adalah ASTRO. tu je yg haku tau.. so mereka2 pun terus jumpa marshal utk pegi pulak checkpoint 3.

3rd Checkpoint - Eye Of Malaysia

*Cabaran kt sini pun senang je.. kire gondola. Kalo xnak kire pun x pe, siapa2 yg boleh surf tu bleh je terus surf internet utk dptkan jawapan yg KOMPOM. sebab kalo kire sendiri kang, mau gak tersalah kire. Jumpa je marshal, terus dpt hala tuju utk checkpoint 4. Utk 3 checkpoint ni... semua marshal adalah dari Stone Event sendiri. 3 checkpoint ni pun rasenye agak senang sbb 2,3 team berjaya sampai awal ke checkpoint 4 sejurus selepas haku setup2 brg kt situ.

4th Checkpoint - R & R Genting Sempah
*Masa haku sampai kt checkpoint ni, team Ops Terlupa Pulak tu dah sampai pun.. Abg Stone suruh mereka terus pergi ke Genting Sempah sbb diorang dah memang lambat pun. Markah 3 checkpoint sebelum2 tu mereka x dpt laa..So, diorang tgk je laa haku setup checkpoint tu sambil buat2 muka sedih. Nak buat cemane, siapa suruh bangun lambat..Cabaran kt sini, agak senang bagi mereka yg kuat minum air. hekhek.. Habiskan 1.5Liter air Coke, 2 percubaan a.k.a 2 shot only, dalam masa 5 minit sahaja. Utk checkpoint haku ni, haku cerita lebih sikit laa... 2 team terawal yg sampai- Team Nebes Chen Chen & team Pikir Lah Sendiri.. dua2 gagal minum Coke tu.. dua2 dpt markah 0. Begitu jugaklah team2 yg seterusnya.. 0. 0... 0.. 0 lagi. Semua x mampu. Tiba giliran team Abdul Wahub.. seorang wakil berjaya abiskan sebotol. Kuat minum jugak laa mamat ni. Nickname GSM. pastu sorang lagi chatter berjaya abiskan.. lelaki gak.. nickname Setone dari team Pirate Of Curry Bean. n last but not least, sorang wanita sasa nickname Yurika (kalo x silap haku) berjaya abiskan sebotol. Syabas utk 3 org kaki minum ni. (kaki minum air Coke kot). Berjaya atau tak, diorang tetap pergi ke checkpoint 5.

5th Checkpoint - Hutan Lipur Lentang.

*Kt sini Bosensem & BaiROTI sbg Marshal. Cabaran kt sini lah yg kami dok hebahkan kene berenang sungai Pahang sedalam 20meter tu. Sebenarnye, sungai biasa je.. n x dlm pun.. ade paras lutut kot. Tp boleh ke anda berenang berpelampung di dalam air yg paras lutut, pergi ke satu tpt yg ade flag number kereta anda & patah balik hanya dlm masa 3 minit? Kt sini mcm2 kejadian 18SX berlaku yg hanya diketahui oleh Bai & Bosensem. Lepas abis haku jaga checkpoint, haku pegi jugak le singgah kt checkpoint ni... Dapatlaa sedikit tayangan.. wakakaka. Berjaya atau tidak, bolos saja dinding ituuu.. kt sini haku, 5tusy n KakJey singgah sekejap je utk makan2 nasik lemak pagi td buat alas perut. To the next checkpoint pulak

6th checkpoint - Lanchang
*Kt sini hampir semua berjaya setelkan cabarannye. Cuma makan kraker berkrim WASABI je. Mungkin disebabkan sapuan krim wasabi tu sikit sangat, ramai gak team berjaya lepas. Tarikan kt sini maybe laa sbb yg sapukan krim tu = Noni AF5. hahak.. Marshal 5tring & KatVonD.. Pedas ke tak wasabi tu weii? haku pun x makan. wakakkaa.. Kami pun blah selepas mengambil 2,3 gambar..

7th Checkpoint - Temerloh

*kt sini ada Zattara & Huds. Cabaran kt sini agak tricky beserta dgn sedikit Fear Factor (dari segi kesejukan) kot. MENGGAGAU ANAK KUNCI DI DALAM AIR BATU, tajuk yg haku bagi sendiri. Dapat kunci, terus bukak mangga nye pulak. Ada 5 anak kunci, ada 5 mangga.. tp kt dalam air batu tu ade 15 anak kunci yg berlainan.. kt sini jugak diorang ada time limit. x silap haku 3 minit kot.. or maybe 2 minit.. Lupa pulak nak tanye Zattara. 50-50 laa kt sini.. separuh berjaya.. separuh x berjaya kot.

8th Checkpoint - Maran

*Kt sini cabarannya makan lagi. MAKAN SOTONG MENTAH. Ada jugak sotong yg masih hidup, tp haku akan cerita lagi nanti. Makan sotong mentah ni rase nye semua successful. Kalo bab makan2 ni, mmg chatters @15 boleh buat punye rasenye.. tinggal muntah x muntah je laa.. Marshal kt sini x lain x bukan, pemakan sotong sejati Hitten & PinkyME. Rasenye dua2 ni kaki makan sotong. x caye gi tanye diorang laa..

9th Checkpoint - Gambang

*Dah minum sekali, makan 2 kali.. so kt sini, kami terpaksa buat sesuatu yg menggunakan OTAK. (bukan otok-otok yg dijual kt Kemaman tu). Marshal kt sini adalah MATDEHE & FRAPP. Kahwinkan dua2 org Marshal ni, so jadilah cabarannya METAL PUZZLE. Cabut besi antara satu sama lain.. (mmg bunyi nye mcm lucah sikit, tp itulah kenyataannya). Dua besi yg bergabung antara satu sama lain mestilah diceraikan. alaa.. benda ni banyak dijual kt kedai2 cenderamata or kedai2 puzzle. kt Downtown Cheras pun ade jual gak sebenornye. huhuhuk. Utk maklumat lanjut, boleh contact MatDehe or Frapp.

Dari checkpoint Gambang, diorang akan start sessi Treasure Hunt pulak. Tulip diberikan selepas selesai sahaja cabaran di Gambang tu. So, lanun2 ni kene masuk pekan Kuantan, jawab2 soalan treasure Hunt & terus menuju ke Sanctuary Resort di Cherating utk finishing. Haku pulak, mcm biasa laa ade keje lagi.. dah abis singgah2 semua checkpoint, haku n crew dlm kete terus pecut pegi ke Sanctuary Resort. Kami x masuk Kuantan ikut peserta nak tangkap2 gambar lagi.. sbb dah lambat. Haku kene ada kt sana pukul 2.30. Sbb Mini Bike tu sampai pukul 2. Kaunter finishing bukak pukul 2.30. Memang haku terpaksa memecut dgn kelajuan melebihi had laju yg ditetapkan.. Terus ke penghujung Highway LPT.. sbb ikut sana lagi dekat kalo nak ke Sanctuary tu.

10th Checkpoint - Mini a.k.a Pocket Bike di Parking lot Sanctuary Resort. *Peserta yg sampai je kt kaunter finishing diberikan satu lagi kertas cabaran, markah 10. Diorang kene naik mini bike, tanpa menjatuhkan kaki, buat pusingan 8, dua kali pusing. Nampak mcm senang je.. sbb ramai yg lulus checkpoint ni. So kalo dah setel, haku cop OK... diorang terus pegi Finishing tadi utk serah jawapan, video & treasure yg ada. Kt bawah ni adalah sikit2 aksi permotoran diorang tu.

(JOKI Adjust & Stone Rider sedang membuat demo utk para peserta)

==============================
DINNER WITH PIRATES. - The Curse of Black Pearl
Ermm.. haku x tau nak cerita apa pasal dinner ni. Semuanya serba x menjadi as plan. Mcm kene cursed pun ade.. bayangkan, dari sistem audio, aircond, itenary, makanan, Reza blah dari jadi Emcee sbb sakit & sebagainye... Semua fun yg kitorang lalui pada siang hari di"spoil"kan oleh dinner tu.. Tu yg haku buat muka ketat je tu. Taktau nak salahkan siapa.. tp of course le salah pertama, resort tu sendiri laa kot. Buat benda x seperti yg dijanjikan. Bayangkan haku nak connect laptop ke sistem audio diorang pun, diorang boleh kata sepatutnye haku yg kena sediakan kabel. Pastu boleh pulak suruh haku letak mic je kt laptop tu.. kelakar2.. Korang mungkin boleh buat cara bangbil lu pikirlah sendiri. hahak.. Tp apa2 pun semua tetap berjalan lancar walaupun ada suara2 x puas hati yg kedengaran.. huhuk. Mintap maap dari kami di @15 kalo dinner tu spoilkan mood korang. Apa2 pun korang semua mmg sporting sbb sanggup berpakaian ala2 lanun.


Setelah ditilik2, mmg dinner tu kene curse disebabkan adanya Black Pearl kt dalam tu... (kalo korang perasan laa ada banner gambar KAPAL kt depan pentas tu)

Malam tu, selepas post mortem + planning utk esok pulak kt kedai depan resort tu sambil makan2, haku & crew2 lanun yg lain balik ke bilik.. ape lagi.. membongkang laa. Haku sekali landing je terus lelap. maybe sebab penangan tido SEJAM je malam sebelum Amazing Hunt tu.

Beach Game - *The Spoil has been covered.
Haku & crew yg lain bangun seawal jam 7 pagi.(sebenarnye haku bangun 7.45, budak2 lain bangun awal lagi).. Lepas brekpes je, haku & adjust terus kumpul2 kan hadiah & pakat2 dgn Abg Brada a.k.a Abg Beach Game tu pasal game2 yg akan dimainkan nanti.

Panggil punye panggil.. dapatlah kami kumpulkan lebih kurang 60 org utk join Beach Game pagi tu. (6 team x 10 org setiap team).. Mula2 plan nak buat 4 game... Sand Castle, Boling kelapa, Longest line + (satu lg haku dah lupa pulak).. Tapi bila matahari dah naik atas kepala.. terpaksa cut jadi 3 game je. Game yg haku lupa nama tu yg terpaksa dipotong dari senarai. Memang seronok laa beach game ni.. dapat laa cover sikit keseronokan utk dinner malam tadi tu. hahahak.. kan? kan? kan?

Abis je Beach Game... ingatkan nak lepak2 tepi swimming pool.. haa amik ko.. semua kene baling masuk kolam.. haku x sempat nak amik gambar selepas kene baling dlm kolam tu.. Dapat gambar sebelum kene baling je laa..kakaka.. korang2 yg kene baling je laa tau cemane gambarannye..

So.. keseluruhannye.. ramai yg puas hati pasal Amazing Hunt ni.. & ramai yg mahukan event ni diteruskan lagi tahun hadapan.. Kalau dapat banyak lagi sponsor, haku rase... mmg event ni akan jadi lebih perfect seperti sebelum2nya. Maybe ada yg nak sponsor utk bayaran penginapan or resort utk semua peserta ke.. or maybe ade yg nak sponsor utk makanan2 dinner ke.. hekhekhek.. or maybe ade jugak yg nak sponsor minyak full tank? y not? Segala surat menyurat boleh ditujukan pada haku or mane2 moderator @15 yg lain. Tapi mengikut pandangan peribadi aku, Amazing Hunt tahun ni lebih meriah dari tahun lepas.. walopun ade flaw sana sini & suara2 x puas hati selepas event tu habis. Benda2 tu biasa terjadi dalam semua event pun.. (kalo korang perasan laaa)

Thanks utk semua yg terlibat sekali lagi.. Thanks to all sponsor yg besar mahupun yg kecik2.. Thanks to all participants.. Thanks to Stone Event.. Thank you. (ape2 hal kalo Stone Event nak pakai crew berkaliber, jgn lupa contact ye.. hahak)

Kat BAWAH ni aku letak link utk korang download SLIDE SHOW yg ditayangkan semasa DINNER WITH PIRATES tu.. Tp versi yg sudah aku alter sana sini utk menambahkan lagi perisa nya.. Korang download n tgk puas2.. Bagi aku, Picture with dialogue lebih LIVE & lebih SIMPLE.

>>> DOWNLOAD SLIDE SHOW <<<


Adiosss...

Wednesday, June 25, 2008

Amazing Hunt @15 - Update!

Amazing Hunt @15 - Update!

Captain's log, 25 June 2008... ada beberapa hari je lagi menjelang Event terbesar anjuran @15 setakat ni.. Amazing Hunt @15.

So jumlah akhir & paling last minit punye team2 yg join utk event ni ialah 44 team. So kt bawah ni haku tepek nama2 team yg masuk.

1.Fantastic 4
2.Boysham Group
3.Yang Deeda
4.The Pirate Of Hengau
5.The Normah
6.Redah Jer Beb
7.Panthera Tigris
8.Lu Pikirlah Sendiri
9.Gara Rufa
10.Cepat Berdesup
11.Abdul Wahab
12.Lanun Darat
13.JAZY83
14.Nebes Chen Chen
15.Kypak711
16.Raikonen
17.Team 2+2
18.Pirates Of Curry Bean
19.Team Redah Ajer
20.Black Pirate
21.Jejak Alam
22.Timah Ranggi
23.STRoSSTRUT
24.KanaBudis
25.Surewin1
26.SEMAKLAU
27.Penanggal
28.Ops! Terlupa Pulak
29.Red Q`NARI
30.Double Trouble
31.Belasah Ajer
32.CTraveller Pirate
33.CTraveller Clone
34.Selamber Jelah
35.Nebes Chin Chin
36.team Tut Tut
37.Abdul Wahub
38.Flying Dutchman
39.Storm The Yard
40.Shepushat
41.Lara Croft
42.Kenya Of Pirate Of The Geng
43.D Jejakerz
44.Leene Team

So korang yg masuk tu, check la kot2 haku ade tertinggal nama team korang.. hekhek..
Last minit punye arrangement ni kadang2 mmg susah gak. nak arrange itu ini semua last minit. Tp okay gak laa.. Sbb kt bawah ni haku tepek lagi update utk last minit punye hal.

1.Skuad Era Avanza dah confirm akan follow sekali sepanjang perjalanan tu.
2.Reza dah confirm akan jadi EmCee utk Dinner With Pirates malam tu.
3.Noni AF5 akan menjadi penyeri di salah satu checkpoint nnt.
*utk Dinner With Pirates nanti, korang jangan lupa berpakaian ala2 LANUN ye. Ikut je theme yg ada tu... huhuks

Post haku yg sebelum ni ade bagitau tempat adalah rahsia kan? sebenarnye bukan rahsia pun kepada mereka2 yg dah ade borang pendaftaran tu.. hahak. Tp checkpoint2 tu still lagi rahsia. cabaran2 pun still rahsia. Kecuali anda dikehendaki membawa perakam video a.k.a handycam or videocam or ape2 cam utk dptkan maksimum 50 markah.
Rakaman termasuk:
-starting
-finishing
-semua cek point
-dan lain2 sepanjang perjalanan nanti.
Serahkan material masa finishing di Cherating nanti. Setiap rakaman ada markah sendiri sehingga total up jadi lah 50 markah tu.

So kepada semua yg join tu, jangan lupa hantar 2 org wakil utk Briefing Day hari jumaat ni, jam 6 ptg di ASTRO Bukit Jalil. Briefing tu SANGAT2 PENTING. Kalo takde wakil kt briefing tu, alamat nye taktau ape le... Haku akan jaga kaunter situ nnt.

Adiosss...

Tuesday, June 17, 2008

Assalamualaikum.. captain's log - 16 June 2008

fuhhh.. agak lama jugak haku x update blog ni.. dah ade karat2 sikit dah timbul kt kiri kanan blog haku ni.. tu belum masuk minah2 jiwang karat lagi. Pengunjung2 pun mesti dah menyampah je nak bukak blog ni.. benda sama je terpampang kt muka depan. MP3 baru2 pun haku x upload dah.. sbb haku sendiri dah lama x dengar lagu2 baru.. So, haku coretkan or conteng aje laa dgn ape2 yg haku terpikir nak tulis sebentar lagi ni.

Okay captain's log lagi.. 14hb lepas.. kami team organizer Amazing Hunt @15 melakukan riki2, or usyar2 tpt penginapan.. di samping riki checkpoint di sepanjang jalan menghala ke Cherating tu.. ramai yg belum tahu, Amazing Hunt @15 tu adalah gabungan event Amazing Race & Treasure Hunt.. 2 in 1. mcm Syampoo gak laa. cuma amazing hunt ni maybe lebih mencabar. Challenge2 di sepanjang jalan tu nanti akan menyumbang sebahagian besar markah nnt. So hunter2 pro yg kata masuk ni kompem menang, sebenarnye anda belum tentu menang lagi.. hekhekhek

Kat bawah ni ade sneak preview sikit tentang tpt penginapan di Cherating nnt. tengok2 laa kot2 tau kt mane tempatnye...


(Pandangan atas dari tempat menginap... sea view tuuu)


(ahli2 commitee sedang berebut bilik mane yg diorang nak tido malam tu)


(jurukamera kami merangkap tukang terjah)



(dalam bilik siap ade meja makan, kitchen kabinet, peti ais, dapur semua)



(adjust bersama hadiah2 yg bakal dimenangi)

Sedikit Info mengenai Amazing Hunt @15 nanti:

1.Jumlah akhir kereta yg berdaftar utk event ni nanti = 43 buah kete.

2.Semua kereta akan flag off dari Astro Bukit Jalil menghala ke checkpoint pertama seawal jam 7 pagi.

3.Klu yg diberi di Astro Bukit Jalil hanya membolehkan peserta utk sampai ke checkpoint 1. Setelah sampai di checkpoint 1, barulah klu utk checkpoint ke-2 akan diberikan. Begitulah seterusnya sampai lah ke Cherating. So kalo ter"miss" satu checkpoint.. azab gak le. So tpt2 checkpoint, nama resort & cabaran2 nye.. still menjadi rahsia. Harap maklum.

4.Hanya 9 jam diberikan utk peserta sampai ke finish point di Cherating.

5.Terdapat lebih 10 cabaran perlu diselesaikan di sepanjang perjalanan ke Cherating itu.

6.Semua peserta adalah chatters berdaftar di @15.

7.Lain2 info akan diupdate kemudian.

okay sekian. Selamat!! majulah lanun utk negara.