Saturday, November 29, 2008

DUIT PALSU or PALSUKAN DUIT ?

Assalamualaikum wbt..

Ada benda nak cite sikit pasal kes yg berlaku kt haku baru2 ni. & haku rasa perlu utk menulis lagi utk pengetahuan semua masyarakat umum... terutama sekali mereka2 yg prihatin.

Captain's Log 27hb Nov 2008...

Semalam 26hb aku n rakan2 seopis dah plan pegi Sungai Congkak.. mandi manda.. bakar2 ayam.. daging.. makan2.. pastu mandi manda (ulang perkara yg sama 3 kali). Kitorang keluar rumah seawal pukul 8 pagi gak ler utk pegi ke Sungai Congkak tu. Haku sebenarnye kenpius aritu, sama ada pegi Gabai or Sungai Congkak.. sebab haku ingatkan dua2 tu sama aje..
So, dah puas mandi-manda.. kitorang pun balik ler.. aku naik kete sekali dengan MatDehe, tunang haku & adik bradiknye.. sbb Matdehe maybe ade planning nak ngurat adik2 tunang haku... so haku bagi can ler. Dalam perjalanan balik tu, haku singgah laa stesen minyak petronas.. Dalam wallet haku cuma ade sekeping note RM50 (Ringgit Malaysia).

Aku pegi kaunter, nak bayar duit minyak... isi RM15 aje cukup laa haku rase.. sbb kete 1.0 takde laa guna minyak byk sangat.. lagi pun sampai rumah je cukup ler.. sbb mmg takde plan nak pegi mane pun pastu.. letey sangat.. Aku bagi note RM50 kt cashier tu.. dia check duit tu guna "mesin duit palsu detector".. ada bunyi.. tet tet tet tet.. Sbb dia ingat mesin tu rosak kot.. dia pulangkan RM35 kt haku.. Pastu haku pun terus laa isi minyak.

Baru je start enjin nak blah.. ade sorang pump attendant datang.. parking jap bang.. pegi kt kaunter tu. (time tu Matdehe dah bagitau kt haku yg duit RM50 haku tadi tu diorang dah saspek duit palsu).

Aku parking.. masuk balik mengadap kaunter petronas tu.. diiringi oleh Matdehe.

Haku pendekkan cite cemni:

Haku: Apa masalahnye ni?Wanita Control2 Cun (Cashier): Duit encik ni duit palsu... tengok ni saya letak dekat mesin ni.Haku: Laa.. takkan duit palsu kot? Duit ni keluar kt ATM ni !! Mesin rosak tak?
Lelaki Botak Depan (Cashier jugak): Bang.. duit palsu ni bang.. tengok ni. Ni duit abang, ni duit yg lain.. Duit abang ada kesan biru ni. Duit abang je yg ade bunyi camni. Yg lain takde masalah.
Haku: Abistu nak buat cemane ni? (brader botak tu terus panggil bos a.k.a Tauke Petronas tu)
Tauke Gemuk: So macam mana ni? (sambil tunjuk RM50 haku tadi)
Haku: Macam mana ape nye? Duit tu saya keluar dari ATM tadi! takkan la saya nak edar duit palsu?!!
Tauke Gemuk: Abang keluar dari ATM, memang kami ada terima duit mcm ni yg keluar dari ATM gak.. bila detect, memang duit palsu. Petronas kami punye, ATM, bank yg punye..
Matdehe: Abistu bukan la kitorang yg salah.. Mcm mana la kitorang nak tau duit ni palsu atau tak?
Haku: A`ah.. takkan setiap kali cucuk duit, nak bawak mesin mcm yg tu! (sambil tunjuk mesin detect duit kt cashier tu) Amik je laa duit tu bang..
Tauke Gemuk: Memang bang.. kitorang biasa terima masalah cemni.. takkan kitorang nak terima duit ni.. nanti kalau kitorang nak masuk duit kt bank.. selamba2 je diorang gunting duit ni.. padahal kitorang x salah jugak.
Haku: Ye laa.. Kalau dah penah berlaku dulu2, apsal x buat report polis aje?
Tauke Gemuk: Kitorang dah penat la bang turun naik buat report polis semua..
Haku: kitorang pun x salah. Lagipun minyak dah isi RM15. duit RM50 tu je pun yg haku ada.. Kalo ko pulangkan kt haku RM50 palsu ni.. haku nak bayor pakai ape lagi?
Tauke Gemuk: Kalau cemtu, kalau abg tak puas hati.. kite pegi Balai je laa.. boleh cerita kt sana.

(haku pikir, kalo pegi balai kang, panjang lak cite nye.. haku dah le penat ni)

Haku: Dehe.. ko bagi je laa RM15 duit minyak tadi kt dia.. Malas haku nak panjang2 cite...
(Dehe pun bagi RM15 kt kaunter.. haku amik balik duit RM50 yg dia kata palsu tadi, kitorang terus blah dari situ.. )

Dalam perjalanan balik tu.. kitorang dah plan, nak try masukkan duit tu kt mesin Cash Deposit. Tengok sama ada betul duit palsu ke tak.. Sampai kt Equin, terus pegi masukkan duit..
huh! ternyata duit tu mmg boleh masuk dalam mesin cash deposit.. n baki dalam bank bertambah RM50.

So haku x paham.. beberapa perkara kt sini:
1. Betul ke Duit tu duit palsu? Kalo x betul, takkan laa tauke tu sendiri nak buang masa bertelagah pasal RM50 aje?
2. Korang rasa siapa yg betul dalam perkara ni?
3. Kalau betul lah sesetengah duit RM50 or note2 besar yg dikeluarkan dari ATM tu adalah DUIT PALSU... mcm mana kite sebagai pengguna yg naif ni nak tau?
4. Kalo nak compare, DUIT PALSU yg haku dpt tu takde beza nye dengan duit betul.
5. Ke mana perginya DUIT PALSU yg haku masukkan ke dalam mesin Cash Deposit tadi? Siapakah pemegang duit itu yg seterusnya?
6. Haku kata baki duit dlm wallet haku ada RM50 kan? Tapi masa haku nk masukkan semula duit PALSU RM50 selepas direjek oleh Tauke Gemuk tadi, haku check dalam wallet ade 3 keping lagi duit merah + 1 duit hijau menjadikan duit haku berjumlah RM85. Sebelum tolak RM15 yg haku pinjam dari Matdehe utk bayor balik duit minyak. Boleh siapa2 setelkan dari mane datang lagi duit tu?

hahahaha

8 Comments:

  1. cikPUAN40 said...
    eleh, matematik darjah satu je nih.

    duit tuh bukan ko yg punya, tapi stesen minyak petronas tuh yang punya... hahahha,

    ko kena g hanto balik tao boye
    cikPUAN said...
    encik boye...

    tak menarik tertarik la ko nyer blog ni!

    nak kata suam2 kuku boye pun tak leh gak, sejukkkkkkkkkkk ...

    kehkehkeh...
    kakjahku said...
    duit yg lebih tue...dwet matdehe...ko x bg kat dia balik keeee...
    ish ko ni...
    uikssss....xkan ada org bank yg dok edar dwet pelesu...saspen jeeee...
    dakIT said...
    mmg pn..
    duet selebhnye duet mat dehe..
    kn ko pnjam duet mat dehe td..
    huhu..
    pnjam 50, bayo 15, balance 35..
    so, 50+35=85..
    kuang3x...
    hehehe..

    uish...
    ker mesin kat bank da x leh cm duet palsu..
    aiyok..
    x tahu..
    ngee...
    Anonymous said...
    benggong dak2 petronas tu..bg blk wit 50.00 tp tak mintak blk kt ko balance yg diaorg bg kt ko 35.00 tu ek...untung ko bertekak weiii...-mass canteek-
    dakIT said...
    a'a lar..
    btul kate kak masscantekk...
    deorg x mintak ko duet balance..
    x t'pk aku..
    huhu..
    LedikrOft said...
    saket jiwa aku bace citer ko niH.. kakakak
    Anonymous said...
    wei... curik wet petronas ker? jahat budak ni.......

Post a Comment