Saturday, March 14, 2009

Assalamualaikum

.
Captain's Log 14th March 2009
.
Malam ni konsert pertama AF7, seriously, takde feel lagi haku nak layan AF7 ni.. student2 nye pun haku x kenal2 lagi. Nak mark muka sekor2 pun x hapal lagi... (biasa yg kene mark ni, muka2 yg mmg nak kene kutuk laa kan). So malam ni kalo ade kesempatan haku utk tengok Astro, bleh laa layan. Kalo xde, baik haku layan bola aje lah.
.
.
Tu je lah kot cite AF7 haku... Nak cite benda lain ler pulak.
.
Esok (15th March) member haku kawen, ex-mod MaikelOwan... kawen dengan LadyV ex-mod gak. kt Johor.Tak sempat nak buat Bachelor Party. Kalo tak, boleh jugak haku letakkan gambar2 bachelor party kt sini. Boleh jugak Dehe tunjuk gambar lutut dia yg sebelah kiri injured luka men futsal. Ingat tu... sebelah aje ye.. ahaks.
.

Kisah lain pulak..
.
Baru2 ni, haku pegi meeting utk Amazing Hunt 2009. Pertemuan beberapa muka dari Digital Five, @15 Operation & Murai.com. Tujuan meeting lebih kepada bagaimana utk kami berkolaborasi menjayakan Amazing Hunt 2009. Dari segi sponsorship, konsep & sebagainya.
.
.
Presentation by bosensem kepada Murai.com & Digital Five, dengan harapan mereka dapat memahami situasi sebenar, yg @15 ni takde marketing division. So, kami di bahagian operation mmg sepatutnye x perlu buat benda2 ni.

.
Tapi for the sake of @15 rating, benda2 ni perlu ada. Event2 begini perlu dikekalkan. Konsepnye senang aje, kenapa perlu ade event ni setiap tahun? Bila ada event, @15 ade something yg lebih drpd JUST CHATTING aje. So, kebanyakan org2 kt luar tu bukan nak chatting aje, diorang nak gak jumpa2, beraktiviti & sebagainye. Bile ade benda cemni, akan ada sesuatu yg lain yg @15 boleh offer, thus increasing the number of chatters.
.
Masa2 sebelum event, masa event, selepas event... ada laa something interesting yg chatters ni boleh borak2. Pasal event & sebagainye. So tambah laa bilangan mesej2 kt @15. Lagi satu, chatters2 lama mungkin akan datang balik utk chat & join aktiviti. So benda chatting tu x MATI kt situ aje.

.
Berbalik kepada meeting...

.
Jawapan stended yg kami terima, WE HAVE 0 (zero) BUDGET for this - Sudah tentulah bukan keluar dari mulut wakil Murai.com, sbb diorang takde kene mengena. Murai.com cuma di"propose" utk menjadi sponsor.
.
Tapi yg 1 lagi tu, kalo untung, korang nak amik. Kalo revenue kurang, korang bising, Tapi bab2 customer, korang tak nak jaga? Ape ni? Sebesar-besar kerajaan pun jatuh jika pemerintah tidak mengambil tahu kebajikan rakyat.
.
Tapi x perlulah haku cite pasal kerajaan pulak. Haku heran, mcm mane platform Murai.com yg kecik tu pun bleh buat event yg peserta2 nye masuk FREE aje. Kenapa @15 yg sudah lama establish, lebih 6 tahun, masih kurang dari segi bajet2 utk benda2 mcm ni. Event2 sebelum ni pun bergantung harap pada yuran pendaftaran chatters2 yg masuk. Mungkin benda ni haku x perlu bgtau di sini.
.
Tapi itulah yg terjadi, dilema @15.

.
Pihak yg cuma memandang keuntungan... tapi tidak kepada sesuatu yg boleh mengekalkan keuntungan tersebut.

.
Sepatutnye skang ni @15 dah boleh keluarkan T-shirt sendiri, merchandise sendiri, or service lain; contohnye khidmat iklan berbayar sendiri.
.
Tapi tu laa kan, dalam kes ni, satu formula melengkapi persamaan di bawah:

.
PANDAI + TAKUT = BODOH
.
Pandai- Pandai sangat bile dah duduk kt atas tu.
.
Takut- Taknak cuba benda baru, takut nak keluar modal.
.
Bodoh- Semut yg kecik boleh nampak, gajah depan mata x boleh cam. Pintu peluang terbuka luas pun x perasan.

.
Lagi satu, Sesiapa di luar sana, tolong ungkit balik kisah MODUNDI. Siapa pemenang? Siapa dapat hadiah? Diorang cuma akan bertindak jika org luar bersuara. Sediakan sepanduk anda.
.
Selama mana @15 boleh bertahan ? ...
.
.
.
.

16 Comments:

  1. NBMS said...
    MIT mmg hampeh! nasib baik kita tak jd duduk bawah diorg..

    eh gayboy tu dah takde.. siapa yg jd kepala skang? daphne ke? kak izan ke?
    PeXXaL said...
    NBMS: Skang ni.. paling tinggi = Molly laa..
    kakjahku said...
    hoh..
    kes kedekut ke ni??
    AZREEZA said...
    PANDAI + TAKUT = BODOH tu sape wehhhh...

    Tapi aku setuju dgn PESAL.........
    PeXXaL said...
    kakJAHku- lebih kurang laa

    AZREEZA- bace laa bebetul.. adeii ko ni.
    AZREEZA said...
    kekeke PESAL....

    Bosensem ker....

    Molly ker....

    Haku xpaham la kias2 ni....hehehe...
    AZREEZA said...
    lupa lak...

    lg satu...haku xjoin sgt MODUNDI aritu....tp kalau haku yg menang tp @15 buat diam je....KONPEM aku KONDEM abis-abisan....

    Senonya haku xtau pun sape yg menang MODUNDI tu...hikkkk...
    AZREEZA said...
    ooooo.....paham dah sape yg dpt pingat PTB tu PESAL kekekeke....

    sori Bosensem....td tu silap....xbaca betol2...jgn mare haa...hehe...PEACE..
    PeXXaL said...
    AZREEZA- Ko ni mesti bace tapi sekali harung aje ni.

    kakJAHku- Time tu ko asik cite pasal yott ngko aje.. mane nak tau ape2.
    AZREEZA said...
    betol la tu PESAL...
    nak harung air kena la test dgn sebelah kaki dulu...kalau dah konpem selamat baru la masuk dua2 kaki....hehehe...

    erkk....ada kena mengena ke x ni...hikkk...
    kakjahku said...
    kakJAHku- Time tu ko asik cite pasal yott ngko aje.. mane nak tau ape2.

    Apekah???erkkkkk
    Anonymous said...
    betul3..pesal..gler ler org2 atas nie..tk kan lerr korang gak yg ank kena wat marketing kan..mintak sponsor bagai..tk kan lerr tiap2 thn adiahnyer yg sama jer..pastu 6 bln belum tentu dpt adiah tu..ekeke

    tp kalau amazing nie kena naik bas teksi bagai..wajib haku tk join..

    harap2 ader lerr bos2 pesal yg kt atas tu baca stetment si pesal nie..-masscantek-
    nuruLito said...
    haha..alasan "x ada budget" tu memang lah x logik langsung sbb semua channel dah diperuntukkan budget dorg sendiri.

    weh, @15 ni bukan bwh AESB kan? yang aku pelik, semua program yg ditayangkan kat @15 ni, mostly program AESB dan terang2 di setiap penghujung program akan ade "AESB copyright end page".

    mungkin cadangan patot dibuat supaya @15 buat program sendiri yang akan lebih menguntungkan @15 sendri. budget ade beb..propose je..
    PeXXaL said...
    nurulito- Bukan bawah AESB laa.. bawah MBNS la mengikut info yg haku baru dapat. So semua keputusan sepatutnye Bos Alin yg tentukan. Sepatutnye aritu MIT dah take over @15, tapi disebabkan "kes" aritu, dengan manager MIT sekali resign daa.. So, planning cuma tinggal planning.

    N akhirnye, project Amazing Hunt ini terpaksa di K.I.V je dulu. Jom laa buat aktiviti2 underground aje.. paintball ke.. Tapi pastikan time haku cuti aje ler..

    Masscantek- ish ko ni.. kalo ade naik2 public transport laa baru "challenging".
    pierato said...
    sediakan tarikh utk kita pertahankan hak kita selaku cetez @15,..
    hukhukkkk...
    cetezundi pirate
    enji said...
    aku tgh plan nak buat white water rafting, paintball.go kart xleh nak ajak org sgt sbb belanja agak besar. efa dah join aku go kart. cuma dehe je tarik diri sbb asyik eksiden je.

Post a Comment