Friday, April 10, 2009

Cerpen Bersiri Episod 2

Assalamualaikum Wbt.

.

Captain's Log 10th April 2009

.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Cintaku Tertinggal Di Shah Alam

.

Episod 2: Paizol, Latifah & Cintaku

.

Flashback Minggu lepas: Ku ceritakan serba sedikit mengenai diriku. Paizol membeli @ membawaku pulang ke rumahnya. Aku ditemukan dengan Puteh Romlee.

.

Sambungan kisah...

.

Aku tak tahu sama ada kisah ku ni diletakkan di dalam kategori ape. Adakah 18sx? Tapi aku rasa aku tidak bercerita biru.

.

Siapakah sebenarnye Paizol & Latifah? Aku cuma tau yang diorang ni "kapel". Aku tak tau ejaan yg betul untuk "kapel" ni. Couple? Kapal? Kapla? Kapel? Aku selalu confuse. Lebih2 lagi semasa aku kecik2 dahulu. Kadang2 aku confuse yg mana satukah sebenarnye Paizol & Latifah? Sebab dua2 kapel ni selalu layan aku dengan baik.

Menurut sumber2 yg boleh dipercayai, Paizol & Latifah mula serius berjinak-jinak dalam aktiviti menjinakkan "orang" ni, apabila anak "orang" pertama (yg mereka jumpa & nak bela), telah mati di sisi Paizol. Dipercayai kurang susu ibu. Kalau tak silap aku, nama "budak" tu Hiro (sempena nama Hiro Nakamura dlm cite Heroes tu). Hiro dijumpai terkapai-kapai di dalam hujan, ditinggalkan ibunya "seorang wanita" liar. Bermacam-macam usaha dilakukan Paizol utk menjadikan Hiro sihat semula; bawak pegi klinik, kasi vitamin, bagi susu tepung. Tapi, siapa kita nak melawan ajal kan? Tak sampai 3,4 hari dalam jagaan, Hiro mati pada pukul 2 pagi betul2 di sisi Paizol, & mayatnya telah ditanam di belakang rumah pada pukul 3 pagi. Patutlah orang kata susu ibu lebih baik dari susu lembu. Nasib baik jugak aku sempat merasa susu ibu, kalo tak, mungkin dah besar ni aku jadi lembu.

.

Untuk dijadikan cerita, selepas peristiwa itu Paizol bertekad untuk membela spesis ku. Aku & Puteh Romlee berasa sangat bertuah sbb dijadikan "pioneer" dalam bidang tersebut.

Selepas beberapa minggu berkawan & "melepak" dengan Puteh, aku telah menghidu & mendengar khabar angin yg mengatakan Latifah, kekasih Paizol telah membeli seorang lagi sahabat untuk kami. Aku ketika itu terus berasa panik, cukuplah aku nak melayan si Puteh ni pun dah kire baik. Memang naluri ku akan berasa "jealous" jika ada "orang" lain masuk ke dalam hidup ku. Korang yg menonton cerita ini perlu tahu. Beberapa hari jugaklah aku menghidu ada bau "manusia" lain setiap kali Paizol balik ke rumah. Dalam hatiku, "ampess betul, ada lagi ke?"

.

Mundar mandir aku ke sana ke mari tak tentu hala. Tapi aku tengok Puteh rilek aje. Mcm takde ape2. Mungkin dia tau yg dia cuma "anak tiri" je. Elok ler tu Puteh ko sedor diri sikit. Ko bukan kesayangan macam aku. Aku cuma berharap ketika itu, kalau Paizol bawak balik lah, mintak2 lah "aweks". Takkan semua "bohjan" aje kt dalam rumah ni.

.

Khabar angin tu memang betul. Latifah telah menyuruh Paizol membawa balik sahabat baru utk kami. Paizol diberikan tugas membela sementara "sahabat" tu sementara dia masih kecil lagi. Seperti dimakbulkan Tuhan, kali ini, ia adalah "seorang" aweks cun. Sungguh comel mcm Dato Siti masa muda-muda.

.

Oh Babyrina... kau muncul umpama sinar pelangi dalam hidup ku.

Yes! Itulah perkataan pertama ku bila melihat Babyrina. Tapi selepas aku cakap Yes! tu, aku perasaan Puteh Romlee pun cakap Yes Yes Yes banyak2 kali. Ampess budak ni. Nak potong line aku ler tu. Dengan nada kontrol, aku berlagak sebagai ketua di rumah itu, memperkenalkan diri kepada Babyrina. Merdu je suaranya menjawab, "Panggil i Baby aje k"

.

Hari-hari selepas itu kurasakan sungguh indah dengan adanya Baby di rumah kami. Aku suka bermain kejar2 dengannya. Tapi kadang2, aku rase nak sepak aje si Puteh tu bila dia pun asik menyibuk nak main kejar-kejar sekali. Memang kacau line aku. Disebabkan itu, kadang2 aku mencuri-curi peluang utk hanya bersama dengan Baby berdua-duaan. Aku dah siap hapal lagu My Baby You semata-mata nak nyanyi depan Baby je. Walaupun suara ku mungkin sumbang, tapi keikhlasan menyanyi tu yang penting.

Aku rasa sangat bahagia bila bersama dengan Baby. Kalo boleh tiap2 hari aku nak berdua-dua dengan Baby je. Aku nak je mintak kt Paizol tu Walkie Talkie ke, Henfon ke, supaya senang kalau aku berjauhan dengan dia, boleh la kami calling2. Sebab kadang2 Latifah bawak dia balik rumah di Shah Alam. Dan satu benda yang aku belum benar-benar dapat pastikan, sama ada Baby juga mempunyai perasaan yg sama terhadap ku. So kalau selalu keep in touch, confirm boleh ayat2 lagi.

.

Tapi sebab sebenar aku nak henfon khas hanya utk kami berdua, ialah bila aku dapat tau yang Puteh jugak sebenarnye memang benar2 nak masuk line. Aku dapat tahu benda ni dari sumber-sumber yang boleh dipercayai gak. Kt belakang aku bukan main lagi dia ni.

Aku berharap sangat lah semoga Paizol buang aje si Puteh ni ke Pasar Borong depan rumah. Sibuk betul lah.

.

Wei Puteh! carik awek lain laaa!!

.

Bersambung...

.

Preview Next Episode: Tak Cukup Dalam Kah?

23 Comments:

  1. cikELA said...
    alar2..

    comei nye babyrina..
    AZREEZA said...
    kekekekekekekeke...........gilo tol Pesal ni.....sakit poghut den golak baco cito ni....kekekekeke....sambong golak lik smulo....
    kucinsiam said...
    salam.............

    rasa macam nak kumen panjaaaaaaaaangggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggg
    sangat.....

    next time lah.......lalala...

    papepun....LAWAK TERBAYEKlaaahhhhh...!!!

    =gelak sampai da taley kua bunyik=
    kucen_kiut said...
    lucu ler citer pesal nie..xsangka pesal ade bakat lam penulisan cite2 lucu..nengok misai pun dah taw musti kelako orang nyer..i like abang misai..huhuhu
    NeoFahri said...
    Ni kesah cinta tiga segi neh...miki atau puteh yang bakal memiliki hati babyrina. personally aku sokong puteh yang lebih bersahaja.afundi puteh ke 32999 atau gunakan talian tetap jiran anda...
    Anonymous said...
    tiba2 haku raser sian kat putehhh nie...ekeke lawok lerr ko pesal..
    -mass santek-
    donabez said...
    muahahha
    ini blh d jdkn novel ni pesal
    novel ttg kucing, asyik2 novel cinta je pembaca beli.
    aku tgk bc pas2 nangis pas2 emo tp kalo bc novel ni mest gelak abes.
    x ley carik mkn la "maznah abu" penulis novel cinta nnt!
    haha
    PeXXaL said...
    Jangan lupa episod seterusnya minggu depan pulak.

    ntah siapa laa Maznah Abu. Siyes haku x kenal weii.
    AbdulWaheeD said...
    oit punaya hiro nakamura pun ka amik ke..
    caitttttttttttttttttt
    kakMayee said...
    wakaka...PeXXaL kalau minat bolehlah antar hasil coretan 'kemana2' sebab ada bakat jadi penulis ni..ekeke..

    kuat jeles juga paizol ni..eh silap miki..hehe
    pishangg said...
    comel nye beby..muke nak inesen je.. haha

    p/s : puteh syg, eh sini meh.. huhu
    Anonymous said...
    comey nye babyrina...haha u r so funny lor pesal... =D always make me laugh..~aira..
    donabez said...
    maznah abu tu aku maen tibai je la!
    x tau la kne sape?
    haha
    SwapNAVY said...
    huahuahauahuahau hanya mampu gelak talentime story nie...:)
    Pen_Merah said...
    memang lawak gred A.... wkakakakaka....
    iLa said...
    hahahaaa..
    adOiiii.
    mcm2..
    kekekekeke..
    gelak je mampu..
    kakjahku said...
    kesian PUTEH..
    kalu dia nak..kat blakang umah aku ada byk 'awek'..tp..sume xcun..ada byk kurap..kutu..
    AZREEZA said...
    Pesal....haku nak tanya ni....
    apsal bila haku masok je blog haku guna IE, memula ok je pastu tetiba stop...cursor xleh nk klik kt mana2..naper ehh...tenkiu...

    Masuk blog org lain ok je...huhu...
    AZREEZA said...
    dh ok dh blog haku Pesal.....haku buang satu gadget....mungkin gadget tu ada problem...hmmm...
    kakjahku said...
    mana sambungan citer neh..asal aku masok je x sambong2 pon...
    PeXXaL said...
    Penulis tengah mogok sebab gaji x masuk lagi.
    tikarburuk said...
    assalamualaikum w.b.t

    ermmm..lama xmasuk sini..harap kawan2 sume sihat2 aje..termasuk tuan umah yg suka bela kucing nie..hehe
    Ponggetz said...
    kah kah kah.. ko mogok ke pesal..
    wat hunger strike wehh.. xpn naked depan astro ker.. br la macho wehh..kakaka

Post a Comment